Αν εξαντλείσαι οικειοθελώς στη δουλειά, υπάρχει σοβαρός λόγος να το κόψεις

Αν έχεις άγχος και στρες από μικρός πρέπει να έχεις το νου σου για πρόωρο Αλτσχάιμερ, λέει νέα έρευνα από την Φιλανδία.

Όλοι έχουμε ακούσει αλλά και βιώσει το λεγόμενο burnout. Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, όπως και άλλες ασθένειες, δεν έρχεται απρόσκλητο. Προσελκύει ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να δαπανήσουν όλη τους την ενέργεια για το καλό των άλλων, ιδεαλιστές που έχουν υψηλά πρότυπα και εξίσου υψηλές προσδοκίες. Ακόμα και εκείνους που απλά θέλουν να κάνουν καλή δουλειά αλλά δεν έχουν μάθει ακόμα να ζητούν βοήθεια. Στο παρελθόν, το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης έπληττε κυρίως ώριμα στελέχη μεγάλων εταιρειών. Όμως, με τις αυξανόμενες απαιτήσεις για την απόδοσή μας, εμφανίζεται και σε νέους ανθρώπους, για παράδειγμα σε φοιτητές.

 

 

Burnout: Ξέρουμε τον φυσικό τρόπο που θα σε γλιτώσει από τη σύγχρονη μάστιγα!

Αν είσαι ένας από αυτούς με burnout αλλά παρόλα αυτά συνεχίζεις να μην βάζεις μυαλό, τότε τώρα σου έχουμε μία έρευνα που σου δείχνει γιατί πρέπει επιτέλους να ξεκουραστείς. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι παρακολούθησε 68.000 άτομα έως και 45 χρόνων, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα ψυχολογικά συμπτώματα. Στοιχεία σχετικά με το ποιοι συμμετέχοντες συνέχισαν να αναπτύσσουν άνοια ελήφθησαν επίσης από μητρώα υγείας.

 

 
 

Η επαγγελματική εξουθένωση είναι συνώνυμη με την απώλεια της ισορροπίας που έχει ξεφύγει από τη ζωή μας στο όνομα αυτών που πρέπει να κάνουμε ακόμα. Αν αυτό ισχύει για εσάς, αφήστε για λίγο στην άκρη τις ευθύνες σας και θέστε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα. Η έρευνα από την Φιλανδία ουσιαστικά μας «φωνάζει» κάτι και πρέπει να το ακούσουμε.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι όσοι δήλωναν ότι «συχνά» υπέφεραν από άγχος, κατάθλιψη, νευρικότητα ή εξάντληση - ήδη από την ηλικία των 45 ετών - είχαν 17 έως 24% αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Η ομάδα δήλωσε ότι ο λόγος της σύνδεσης παραμένει ασαφής, αλλά ότι είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved