Burnout: Ξέρουμε τον φυσικό τρόπο που θα σε γλιτώσει από τη σύγχρονη μάστιγα!

Το πρωί που ξυπνάς έπειτα από οκτώ ώρες ύπνου αισθάνεται πιο κουρασμένος από ότι το βράδυ πριν κοιμηθείς; 

Μήπως νιώθεις πως όση προσπάθεια και αν καταβάλεις, έχεις χάσει τη «φόρμα» σου στο γραφείο; Μήπως το τελευταίο διάστημα δυσκολεύεσαι να ολοκληρώνεις τις προπονήσεις που σου ετοιμάζει ο trainer σου; Ναι, ξέρω πόσο απογοητευτικά μπορεί να είναι όλα τα παραπάνω, όμως μην ανησυχείς, γιατί δεν είσαι ο μόνος. Αυτό που συμβαίνει σε εσένα και σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ονομάζεται «σύνδρομο burnout» και μπορεί πράγματι να σε κάνει να νιώθεις εξουθενωμένος.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σύνολο βιολογικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων -που περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, αυπνία, απώλεια όρεξης, αφηρημάδα και εκνευρισμό- το οποίο παρουσιάζεται συνήθως σε ανθρώπους με απαιτητικό πρόγραμμα. Είναι ουσιαστικά ένας τρόπος… διαμαρτυρίας του οργανισμού, ο οποίος προειδοποιεί σε πως οι «μπαταρίες» του εξαντλούνται.

Όπως καταλαβαίνεις, επειδή τα όρια μεταξύ κούρασης και burnout είναι αρκετά δυσδιάκριτα, παρακάτω έχω συγκεντρώσει μία λίστα με τους φυσικούς τρόπους, οι οποίοι θα ενισχύσουν την προσπάθειά σου να ανακάμψεις, σε κάθε περίπτωση.

 

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Το οποίο σημαίνει πως αν θέλεις να νιώσεις καλύτερα, ο τρόπος που ξυπνάς και η πρωινή προετοιμασία σου για το γραφείο, θα πρέπει να αναβαθμιστούν. Τι πρέπει να κάνεις; Να πέφτεις πιο νωρίς για ύπνο και να σηκώνεσαι νωρίτερα το πρωί, ώστε να έχεις τον χρόνο να προετοιμάζεις ένα δυναμωτικό πρωινό, που θα προσφέρει στον μεταβολισμό και το μυαλό σου, το boost που χρειάζονται για να ξεκινήσει η ημέρα. Δοκίμασε να ξυπνάς νωρίτερα κάθε πρωί και προσπάθησε να μην αργείς να πέφτεις στο κρεβάτι κάθε βράδυ και να είσαι σίγουρος πως σύντομα, θα νιώσεις τη διαφορά.

 

Δώσε μεγαλύτερη σημασία στη διατροφή

Ξέρω πως ένα απαιτητικό πρόγραμμα δεν αφήνει περιθώριο για πολλούς πειραματισμούς με τις κατσαρόλες, όμως η διατροφή σου είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχεις στη φαρέτρα σου ενάντια στο burnout. Σκέψου πως τα ημερήσια γεύματα που καταναλώνεις, είναι εκείνα που σε τροφοδοτούν με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να αντεπεξέρχεσαι στις υποχρεώσεις σου. Καλό θα ήταν λοιπόν, να συμπληρώνεις καθημερινά τον απαιτούμενο αριθμό (πέντε) μικρών και μεγάλων γευμάτων, να εμπλουτίζεις τα γεύματά σου με φρούτα και λαχανικά, να περιορίσεις τη ζάχαρη και να αντικαταστήσεις τον καφέ με αντιοξειδωτικά smoothies ή ροφήματα όπως το τσάι. Σε κάθε περίπτωση, μία κάψουλα την ημέρα από το  Superfoods Ιπποφαές Energy, ένα συμπλήρωμα διατροφής «πλούσιο» σε βιταμίνες του συμπλέγματος B και με έναν ισχυρό συνδυασμό από ιπποφαές, τζίνσενγκ, ελευθερόκοκκο, σχισάνδρα, ασβαγκάντα, γκουαρανά, φολικό οξύ και συνένζυμο Q10, θα μειώσει δραστικά το αίσθημα της κόπωσης που νιώθεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις νοητικές σου επιδόσεις.

 

σα

 

Κάνε ένα μικρό break

Προσπάθησε να πάρεις μία «ανάσα» από το γραφείο. Ένα τριήμερο ή μία εβδομάδα χαλάρωσης, μόνο καλό θα σου κάνουν. Ωστόσο, μην ξοδέψεις τον ελεύθερο χρόνο που σου δόθηκε, ξενυχτώντας με ασταμάτητο binge watching και καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες comfort food. Προσπάθησε τις μέρες που διαθέτεις να είσαι ανενεργός από τα SoMe, να μην τσεκάρεις συνεχώς το email, να αναπληρώσεις όσες περισσότερες χαμένες ώρες ύπνου μπορείς, να καταπιαστείς με μικροεπισκευές στο σπίτι ή κατασκευές, οι οποίες θα χαρίσουν στο μυαλό σου μία αναζωογονητική «ανάσα».

 

Επένδυσε σε μία παλιά (ή νέα) δραστηριότητα

Τι ήταν αυτό που σε ευχαριστούσε όταν ήσουν μικρός, αλλά μεγαλώνοντας το άφησες πίσω; Να παίζεις κιθάρα; Να σχεδιάζεις τα δικά σου κόμικ; Να παίζεις μπάλα με τους κολλητούς σου; Ό,τι και αν ήταν αυτό, τώρα μπορείς να το ξεκινήσεις ξανά ή να βρεις κάτι καινούργιο που θα το απολαμβάνεις εξίσου. Σημασία έχει επιστρέφοντας στη ρουτίνα του γραφείου μετά το «break», να υπάρχει κάποια εμβόλιμη δραστηριότητα -δύο ή και τρεις φορές την εβδομάδα- η οποία θα σε αποφορτίζει από το άγχος και θα σε ξεκουράζει.

 

κιθ

 

Τέλος, να θυμάσαι πως όσο πιο γρήγορα… τόσο και το καλύτερο. Μην χάνεις άλλο χρόνο, λοιπόν! Άρχισε από αύριο κιόλας να εστιάζεις στις αλλαγές που θέλεις να κάνεις και να είσαι σίγουρος πως με τους κατάλληλους «συμμάχους» στη διατροφή σου, θα καταφέρεις να γλιτώσεις από τη σύγχρονη μάστιγα του burnout.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved