associated press Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ καταρρίπτει τον μύθο του αναβολικού παραθύρου

Είναι ένας από τους πλέον διαδεδομένους κανόνες στη σχέση άσκησης και διατροφής, αλλά για να μην τον πιστεύει ο Arnie κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να κατακτήσεις την κορυφή, όσο το να διατηρηθείς σε αυτή. Δεν έχει σημασία να μιλάμε για την τέχνη ή τη γυμναστική, αυτό είναι ένα αξίωμα με καθολική εφαρμογή και ισχύ. Άρα όταν δίνει συμβουλές άσκησης και διατροφής ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, τον ακούμε προσεκτικά γιατί έχει φτάσει 75 χρονών και είναι ακόμα σε άψογη φόρμα, δεν είναι απλά υγιής, αλλά φέτες. 

Τον τελευταίο καιρό μοιράζει απλόχερα τη σοφία του και την εμπειρία του πάνω σε μία σειρά από ζητήματα, όχι μόνο άσκησης και διατροφής, αλλά κυρίως πάνω σε αυτά, μέσα από το καθημερινό του newsletter The Pump Daily. Σε ένα από τα τελευταία του mythbusting κείμενα, αναλύει τον μύθο του αναβολικού παραθύρου, ο οποίο έχει ακόμα πολλούς οπαδούς.

Το μπιφ μεταξύ Σλάι και Άρνι ήταν πραγματικό και σκληρό

Η θεωρία αυτή λέει ότι αμέσως μετά την άσκηση, και σε λιγότερο από μισή ώρα πρέπει να μπουκώσεις τον οργανισμό σου με πρωτεϊνούχα τροφή ή κάποιο ρόφημα. Σύμφωνα με αυτή η θεωρία οι μύες σου μπορούν να απορροφήσουν μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από όση όταν είναι σε ηρεμία. Αυτό είναι θεωρητικά μια φυσική μορφή «ντόπινγκ» και βοηθάει στην αποθεραπεία. Όλο αυτό είναι μια μισή αλήθεια σύμφωνα με τον Άρνι, αλλά την εμπειρική του γνώση έρχονται να την επιβεβαιώσουν και επιστημονικές μελέτες.

 

 

Το παράθυρο αυτό είναι υπαρκτό, αλλά δεν ανοίγει αμέσως μετά την άσκηση, ούτε κλείνει μετά από μόλις μισή ώρα. Ξεκινάει μία με δύο ώρες πριν από την άσκηση και παραμένει ανοιχτό για τρεις ώρες μετά το τέλος της άσκησης. Άρα μιλάμε για τουλάχιστον 4 ώρες που μπορείς να λάβεις όση πρωτεΐνη θέλεις και χρειάζεσαι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Όλα όσα πρέπει να κάνεις για να είσαι φόρμα ακόμα και μετά τα 70

Η θεωρία του αναβολικού παραθύρου αναγκάζει όσους το τηρούν να καταναλώνουν πρωτεΐνη σε συμπυκνωμένη μορφή, ροφήματα, μπάρες κλπ για να το προλάβουν. Αυτό όμως κρύβει ένα άλλο ολέθριο λάθος, ειδικά σε ό,τι αφορά την αποθεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο. Υδατάνθρακες και καλά λίπη είναι απαραίτητα, όπως και ένα σωστό «άπλωμα» των θερμίδων που  χρειάζεται ένας υγιής οργανισμός. 

 

 

Το πιο σημαντικό όμως είναι το ότι ρίχνεις τους γρήγορους ρυθμούς που δεν χρειάζεσαι. Η καθημερινότητα έχει αρκετό πρέσινγκ και ταχύτητα από μόνη της, δεν είναι ανάγκη να της βάζεις έξτρα βάρος, ειδικά για κάτι που κάνεις για τον εαυτό σου. Χαλάρωσε, απόλαυσε τον χρόνο μετά την άσκηση και κάνε δύο αυγά με την ησυχία σου, έχεις χρόνο. Δες και τον Άρνι στα 75 του που δε βιαζόταν να φάει την μπάρα του.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved