pexels Πώς θα διαπιστώσεις αν αντέχεις κι άλλο στην προπόνηση;

Το κόλπο που θα σε κάνει να τα δώσεις όλα ή απλώς να προστατευτείς.

Από την ποδηλασία, το τρέξιμο, το ποδόσφαιρο, την κολύμβηση και οποιουδήποτε τύπου αεροβική άσκηση, χρειάζεσαι αυξημένη αντοχή για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της άσκησης χωρίς να χάσεις στην επίδοση. Αλλά η απόκτηση καλής αντοχής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η αντοχή σου επιτρέπει να προπονείσαι σε μια συγκεκριμένη ένταση για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος παραγόντων που συνδυάζονται για να δημιουργήσεις ένα “προφίλ αντοχής” και 2 από τους πιο σημαντικούς είναι η VO2max και το αναερόβιο κατώφλι του γαλακτικού οξέος.

 

 

Πώς θα γυμναστείς αν υποφέρεις από κάποιον τραυματισμό

Υπάρχει ένας απλός τρόπος να διαπιστώσουμε αν κατά τη διάρκεια της προπόνησης «τα δίνουμε όλα» ή έχουμε και άλλες εφεδρείες. Ένας απλός τρόπος για να αξιολογήσουμε την προσπάθειά μας κατά τη διάρκεια της προπόνησης π.χ. του τρεξίματος είναι να μιλήσουμε δυνατά, χωρίς όμως να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε. Εάν η ομιλία μας είναι πολύ εύκολη και αβίαστη, τότε δεν προσπαθούμε πολύ και πρέπει να αυξήσουμε την ένταση. Εάν μιλάμε με λίγη προσπάθεια, τότε βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο όπου μπορούμε να συνεχίσουμε για αρκετά λεπτά ακόμη – εάν όμως έχουμε περιττά κιλά τότε δεν αποκλείεται να κουραστούμε μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά.

 

 
 

Εάν μπορούμε να πούμε μόνο λίγες και κοφτές λέξεις, τότε η ένταση της άσκησής μας είναι μέτρια προς υψηλή και προσεγγίζει – αλλά δεν φτάνει – τα όρια της αντοχής μας. Καλό είναι να φτάνουμε σε αυτό το επίπεδο για τουλάχιστον σαράντα λεπτά σε εβδομαδιαία βάση. Εάν μας έχει κοπεί η ανάσα και δεν μπορούμε να αρθρώσουμε λέξη, τότε γυμναζόμαστε σε υψηλή ένταση την οποία δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε για περισσότερο από λίγα λεπτά, εκτός αν είμαστε πρωταθλητές. Επίσης όσο πιο αρχάριοι, είμαστε τόσο γρηγορότερα θα λαχανιάσουμε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved