Πώς θα γυμναστείς αν υποφέρεις από κάποιον τραυματισμό

Με τη δέουσα προσοχή θα μείνεις σε φόρμα χωρίς να πάθεις μεγαλύτερο κακό.

Οποιοσδήποτε τραυματισμός μας πάει πίσω στη ζωή μας. Κάποιοι τραυματισμοί δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε, κάποιοι μας χαλάνε την κοινωνική μας ζωή και κάποιοι άλλοι μας χαλάνε τη φυσική μας κατάσταση υποβάλλοντάς μας σε μια με το ζόρι καθιστική ζωή. Όπως συμβαίνει με όλες τις αναποδιές που προκαλεί ένας τραυματισμός, έτσι και η άσκηση μπορεί να γίνει πιο δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη. Το μόνο που χρειάζεται είναι προσεκτικός σχεδιασμός, πιο προσεκτικός από ποτέ, πάνω σε αυτό το ναρκοπέδιο που λέγεται τραυματισμένο σώμα. 

 

 

Πρώτα από όλα, πριν κουνήσεις έστω και το μικρό σου δαχτυλάκι, να κάτσεις να ακούσεις προσεκτικά τον ορθοπεδικό σου ή όποιον άλλο γιατρό σε κουράρει και τον φυσιοθεραπευτή σου. Δεν θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβεις ότι μπορεί να προκαλέσεις ακόμα μεγαλύτερη ζημιά ασκώντας πίεση στο τραυματισμένο σημείο, ακόμα και μόνιμη. Μπορεί όμως να προκαλέσεις κακό πιέζοντας κοντινά σημεία που μπορεί να μεταφέρουν τη ζημιά.

Με τη βοήθεια των ειδικών θα βγάλεις ασκήσεις που θα γυμνάζουν όσο το δυνατόν πιο μεμονωμένες μυϊκές ομάδες για να εμποδίσεις όσο μπορείς την αλληλεπίδραση που μπορεί να «χτυπήσει» την τραυματισμένη περιοχή. Όπως καταλαβαίνεις, ασκήσεις πολυεργαλεία σαν το κωπηλατικό πάνε για διακοπές διαρκείας, μέχρι τουλάχιστον την αποθεραπεία. 

 

 

Το ότι υπάρχουν απολύτως υγιή μέρη του σώματος, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα πιέσεις στο 100% και να περιμένεις να δεις κέρδη σαν να μην ήσουν τραυματισμένος. Δεν είναι η εποχή του όγκου, αλλά ούτε και της γράμμωσης. Στόχος τώρα είναι φυσική κατάσταση και τα βάρη πρέπει να είναι ζυγισμένα και περιορισμένα. Η αερόβια άσκηση θα σε κρατήσει σε φόρμα για να μπεις πιο γρήγορα στους κανονικούς ρυθμούς όταν ολοκληρωθεί η αποθεραπεία. Από την άλλη η αερόβια άσκηση θα κάνει ακόμα πιο γρήγορη την αποθεραπεία γιατί η καλή φυσική κατάσταση είναι καταλύτης στην επούλωση των τραυματισμών. Υπομονή και πίστη στον εαυτό σου χρειάζεται και να ακούς πάντα τους γιατρούς.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved