Πόση ώρα θα άντεχες στο πιο σιωπηλό δωμάτιο του κόσμου;

Έρευνες λένε πως μπορείς να «το χάσεις» αν μείνεις για πολύ ώρα εκεί μέσα.

Σε αυτό το δωμάτιο δεν μπορεί κανείς να αντέξει για πάνω από 50 λεπτά. Δεν είναι τυχαίο που κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλα πολύ σιωπηλά μέρη του κόσμου. Δες τις Πηγές του Αχέροντα όπου σε κάποιο σπήλαιο δεν μπορείς να μείνεις για πάνω από 10 λεπτά. Μετά από λίγο αρχίζεις να τρελαίνεσαι και να ακούς κυριολεκτικά τους ήχους που κάνει το σώμα σου. Που βρίσκεται όμως αυτό το απόλυτα σιωπηλό δωμάτιο;

Βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της Microsoft στο Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον, ο ανηχοϊκός θάλαμος (κυριολεκτικά «χωρίς ηχώ») μπορεί να ακούγεται σαν ένα καταφύγιο - ειδικά για όσους από εμάς έχουν θορυβώδεις γείτονες - ή το τέλειο μέρος για πρακτική γιόγκα, αλλά λίγοι μπορούν να αντέξουν τη σιωπή για πολύ ώρα.

Η Microsoft βρήκε τρόπο να διατηρήσει τα αρχεία μας για χιλιάδες χρόνια

 
 

Η απόλυτη σιωπή στο δωμάτιο θα σας οδηγήσει επίσης στο να ακούσετε κουδούνισμα στα αυτιά σας. «Ο μεγαλύτερος χρόνος που έχει περάσει κάποιος μέσα στο θάλαμο είναι περίπου 55 λεπτά», είπε στο CNN ένας ειδικός της Microsoft. Ο Στιβ Όρφιλντ, ο οποίος έχει επίσης έναν ανηχοϊκό θάλαμο στα εργαστήρια Orfield στη Μινεσότα, είπε στην Daily Mail ότι το σώμα αρχίζει να προσαρμόζεται στην αφωνία, προσθέτοντας: «Θα ακούσεις την καρδιά σου να χτυπά, μερικές φορές μπορείς να ακούσεις τους πνεύμονές σου, να ακούσεις το στομάχι σου να γουργουρίζει δυνατά και τις τρίχες σου να μεγαλώνουν. Στον ανηχοϊκό θάλαμο γίνεσαι εσύ ο ίδιος ο ήχος».

 

 
 

Και επειδή δεν ακούγονται εξωτερικοί ήχοι, ακόμη και η κίνηση γίνεται δύσκολη: «Αν είσαι εκεί μέσα για μισή ώρα, πρέπει να κάθεσαι». Η αισθητηριακή στέρηση μπορεί μερικές φορές να είναι εξουθενωτική, με τους αστροναύτες της NASA να ξεκινούν την εκπαίδευσή τους στο διάστημα σε μια δεξαμενή νερού, καθώς το σώμα μπορεί να δημιουργήσει παραισθήσεις λόγω της έλλειψης αισθήσεων στον αέρα. Ο απομονωμένος θάλαμος είναι κατασκευασμένος από έξι στρώματα σκυροδέματος και χάλυβα για να εμποδίζει τον ήχο έξω από το δωμάτιο. Κατέχει επίσης το ρεκόρ Γκίνες για το πιο ήσυχο μέρος του κόσμου, με επίπεδο ήχου που είναι 20 ντεσιμπέλ κάτω από αυτό που μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved