Με τον νέο Project Silica δεν θα χάνουμε ποτέ τα δεδομένα μας.

Ο Δρ Ant Rowstron, κύριος ερευνητής στο Microsoft Research στο Cambridge, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μίλησε σχετικά για ένα καινοτόμο έργο ψυχρής αποθήκευσης που ονομάζεται Silica. Το Silica στοχεύει στην αντικατάσταση τόσο της ταινίας όσο και των οπτικών αρχειακών δίσκων ως μέσο επιλογής για μεγάλης κλίμακας και (πολύ) μεγάλης διάρκειας αποθήκευση σε ψύξη. Η Microsoft Research συνεργάζεται με τον κινηματογραφικό κολοσσό Warner Bros., η οποία ενδιαφέρεται άμεσα για τη μείωση του κόστους και την αύξηση της αξιοπιστίας στα δικά της προγράμματα ψυχρής αποθήκευσης.

10 λειτουργίες του Xbox που δεν ήξερες και η Microsoft τις αποκαλύπτει

Το εν λόγω μέσο είναι ένα μπλοκ γυαλιού υψηλής καθαρότητας, το οποίο έχει χαραγμένα voxels με λέιζερ femtosecond. Κάθε voxel αποθηκεύει πολλά bit σε δύο ιδιότητες, την επιβράδυνση και τη γωνία, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να διαβαστούν χρησιμοποιώντας απεικόνιση μικροσκοπίου και πολωμένο φως. Τα Voxel μπορούν να γραφτούν σε βάθος 100 ή περισσότερων στρώσεων σε ένα κομμάτι γυαλιού βάθους 2 mm, εστιάζοντας το λέιζερ στο επιθυμητό βάθος μέσα στο ίδιο το μπλοκ.

 

 
 

Η ταχύτητα τόσο της ανάγνωσης όσο και της εγγραφής στο Silica αυτή τη στιγμή αφήνει κάτι το εκπληκτικό - χρειάστηκε περίπου μια εβδομάδα για να χαραχθούν τα περίπου 76 GB δεδομένων του Superman πέρυσι και ο Rowstron εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις ημέρες για να ξαναδιαβαστούν τα δεδομένα. Φυσικά, η τεχνολογία είναι ακόμη στα σπάργανα, και αναμένονται μεγάλες μειώσεις στον χρόνο που απαιτείται τόσο για τη γραφή όσο και για την ανάγνωση. Ο Rowstron λέει πως ακόμα δεν περιμένει ότι κάποιος είναι πιθανό να προσπαθήσει να παίξει πραγματικά τον Superman απευθείας από το δίσκο του Silica - αλλά δεν είναι αυτό για το οποίο προορίζεται.

 

 
 

Η πραγματική μακροπρόθεσμη αρχειοθέτηση δεδομένων είναι μια πολύ ακριβή πρόταση. Η εφαρμογή βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των συλλογών ψηφιακών μέσων, σε μεγάλο βαθμό ώστε να μπορεί να προϋπολογίσει και να εκτελέσει το αρχείο εργασίες ανανέωσης εντός των αναμενόμενων κύκλων ανανέωσης είναι ακόμη πολύ αργή. Οι παλιότερες αναλογικές ηχογραφήσεις του ήχου και βίντεο έπρεπε να ψηφιοποιηθούν και οι οπτικές εγγραφές CD και DVD έπρεπε να διαβαστούν, να ελεγχθούν για ακεραιότητα και να εγγραφούν σε νέα μέσα προτού αποκολληθούν οι αρχικοί δίσκοι.

Microsoft: Καταργεί μια για πάντα τα passwords και μπαίνει σε νέα εποχή

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η διάρκεια ζωής των εγγεγραμμένων CD είναι συχνά πολύ μικρή—μπορούν εύκολα να αρχίσουν να αποτυγχάνουν μετά από μόλις πέντε χρόνια, επομένως θα πρέπει τουλάχιστον να ελέγχονται τόσο συχνά, αν δεν ανανεώνονται «είτε το χρειάζονται είτε όχι». Είναι δυνατό να παραταθεί σημαντικά η διάρκεια ζωής των οπτικών δίσκων αποθηκεύοντάς τους σε θερμοκρασία 5C/41F και 30% σχετική υγρασία, αλλά αυτό προσθέτει ένα σημαντικό επιπλέον κόστος στην αποθήκευση και τη συντήρηση.

Αυτό είναι το πρόβλημα που πρόκειται να λύσει το Project Silica. Αν και αυτή τη στιγμή είναι αρκετά αργό στην ανάγνωση ή την εγγραφή, το μέσο του Silica - ούτε περισσότερο ή λιγότερο από το γυαλί υψηλής καθαρότητας - δεν μοιράζεται καμία από τις λειτουργίες αστοχίας ταινίας, οπτικού δίσκου ή ακόμα και χαρτιού. Ένα γυάλινο μπλοκ Project Silica δεν είναι σύνθετο μέσο. Δεν υπάρχει πλαστικό εξωτερικό κάλυμμα για να φθαρεί όπως συμβαίνει με τα CD, DVD ή Blu-Ray και δεν υπάρχει μαγνητικό μέσο που να χάνεται φυσικά από την επιφάνεια μιας ταινίας ή του σκληρού δίσκου.

 

 
 

Το πυρίτιο αναμένεται να επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια σε σχεδόν οποιαδήποτε θερμοκρασία, υγρασία και χημικό περιβάλλον - είναι κυριολεκτικά απλώς γυαλί και οι φυσικές και χημικές ιδιότητες του γυαλιού είναι εξαιρετικά κατανοητές. Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε τις ιδιότητες των πιο περίπλοκων κατασκευασμένων υλικών (ταινία, δίσκος κ.λπ.) χρησιμοποιώντας τεχνικές επιταχυνόμενης γήρανσης, αλλά τα απλά τεχνουργήματα από γυαλί χιλιάδων ετών είναι άμεσα διαθέσιμα για μελέτη.

πηγή

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved