Pexels Μια στρατιωτική εφεύρεση υπόσχεται να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε αίμα

Όσο οι εκκλήσεις για να αυθηξούν οι αιμοδότες πέφτουν στο κενό, η επιστήμη αναζητά τρόπους να φτιάξει τεχνητό αίμα.

Για να πετύχει μία χειρουργική επέμβαση οι γιατροί χρειάζονται αρκετό αίμα, για να γίνει όμως αυτό πρέπει να βρίσκουν αποθέματα κατάλληλου τύπου αίματος, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο στις μέρες μας. Το αίμα είναι πιο ακριβό από το νερό και δεν το βρίσκεις εύκολα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας των ΗΠΑ έχει ήδη κηρύξει ένα επείγον συναγερμό για τα χαμηλά επίπεδα αίματος που έχει στις αποθήκες του. Αυτό σημαίνει πως το τεχνητό αίμα θα πρέπει μάλλον να αναλάβει δράση. Τι γίνεται όμως με την συμβατότητα;

James Ellroy: Ο συγγραφέας της σκοτεινής Δυτικής ακτής που πότισε τις σελίδες του με αίμα

Είτε είσαι ένας πολίτης μέσα στο χειρουργείο είτε ένας στρατιώτης στο πεδίο της μάχης, μία ικανοποιητική ποσότητα αίματος μπορεί να είναι η διαφορά ανάμεσα στον θάνατο και στη ζωή. Τι μπορεί όμως να αντικαταστήσει το ανθρώπινο αίμα; Μπορεί η επιστήμη να μας καλύψει σε αυτό; Ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Task & Purpose μιλάει για το νέο τεχνητό αίμα το οποίο κατασκευάζει ο Αμερικάνικος στρατός για τα πεδία των μαχών.

 

 
 

H αιμορραγία, όπως λένε οι στρατιωτικοί, είναι η συνήθης αιτία θανάτου ενός στρατιώτη, κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει αρκετό αίμα. Με το τεχνητό αίμα αυτό θα αλλάξει και πολλοί από τους στρατιώτες ίσως να σωθούν. Η εταιρία DARPA είναι πίσω από τις δοκιμές για το τεχνητό αίμα και σε περίπτωση που πετύχουν, πολλά θα αλλάξουν στο μέλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά και των κανονικών, πολιτικών χειρουργείων.

 

 

Το πρόγραμμα της DARPA ονομάζεται Fieldable Solutions for Hemorrhage with bio-Artificial Resuscitation Products και θέλει άμεσα να αντικαταστήσει το κανονικό αίμα. Το μέλλον θα δείξει αν αυτό το πείραμα πιάσει, μπορεί να μας θυμίζει video game ή ακόμη και ταινία επιστημονικής φαντασίας, σίγουρα όμως δίνει ελπίδα σε έναν κόσμο όπου το αίμα είναι σπάνιο και πολύτιμο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved