Ο Judge Dredd έγινε πραγματικότητα με την νέα τεχνολογία ρομπότ ChatGPT

Η νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT παίρνει μέρος σε κανονικές δίκες.

Ποιος το περίμενε πάλι αυτό; Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κατακλύσει πολλούς από τους τομείς της ζωής μας, είναι μία επέκταση της τεχνολογίας που δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε επιλέξει να βάλουμε την καθημερινότητα μας, διευκολύνει πολλές από τις εργασίες μας και μας δίνει άπειρες δυνατότητες σε αρκετούς τομείς. Τώρα όμως βλέπουμε πως το AI επεκτείνεται κι άλλο, σε περιοχές όπου η ανθρώπινη κρίση είναι το παν, ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα δικαστικά επαγγέλματα. Η Κολομβία έμελλε να γίνει η χώρα που θα χρησιμοποιούσε πρώτη το AI για μία δικαστική υπόθεση, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά των δικαστηρίων.

 

 

Έλαιο δεντρολίβανου: Το νέο όπλο κατά της τριχόπτωσης σύμφωνα με το TikTok

Ο Κολομβιανός δικαστής Juan Manuel Padilla Garcia χρησιμοποίησε το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης, το ChatGPT, σε μια δικαστική υπόθεση που αφορούσε μια ασφαλιστική εταιρεία υγείας και την θεραπεία ενός αυτιστικού παιδιού. Φυσικά κάτι τέτοιο από τη μία μας τρομάζει αλλά από την άλλη δίνει ελπίδες για σωστή δικαιοσύνη. Δεν ξέρουμε βέβαια σχεδόν τίποτα ακόμη για την συγκεκριμένη τεχνολογία μιας και είναι πολύ καινούρια. Τι έγινε όμως με τον Κολομβιανό δικαστή και την συγκεκριμένη υπόθεση;

 

 
 

Ο δικαστής άρχισε να ρωτάει τον “βοηθό” του, δηλαδή το ρομπότ με την τεχνολογία ChatGTP, διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση. Για παράδειγμα, ρώτησε το ChatGPT αν "απαλλάσσεται ένας αυτιστικός ανήλικος από την καταβολή τελών για τις θεραπείες του;" και αν "έχει η νομολογία του συνταγματικού δικαστηρίου λάβει ευνοϊκές αποφάσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν;". Προφανώς το ρομπότ ήταν εξοπλισμένο με όλες τις νομοθεσίες τις οποίες είχαν φορτωμένες στο σύστημα του.

 

 
 

Είμαστε έτοιμοι για έργα τέχνης από ρομπότ;

Δεν ξέρουμε όμως κατά πόσο αυτό είναι σωστό ή ηθικό να γίνεται. Ας θυμηθούμε λίγο ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ας θυμηθούμε λίγο τον Judge Dredd (ο οποίος μπορεί να μην ήταν ρομπότ αλλά μας φέρνει στο νου την όλη κατάσταση). Αν όμως πάμε πιο πίσω τελικά στην ιστορία της ρομποτικής, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σύστημα χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για βοήθεια σε δίκες. Παρά την έλλειψη σχετικών νόμων στην Κολομβία που να απαγορεύουν τη βοήθεια από τεχνητή νοημοσύνη για τις δικαστικές αποφάσεις, η χρήση της εγείρει πολλά ερωτήματα.

Το ερώτημα είναι αν είναι ηθικό να κρινόμαστε από ρομπότ και αν κάποια λανθασμένη τελικά απόφαση ενός συστήματος AI επηρεάζει αρνητικά το λειτούργημα του δικαστή. Το μέλλον θα δείξει, πάντως εμείς δεν θα θέλαμε να δικαστούμε από ένα τέτοιο πράγμα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved