James Ellroy: Ο συγγραφέας της σκοτεινής Δυτικής ακτής που πότισε τις σελίδες του με αίμα

Ένας από τους πρωτοπόρους του noir ζει την δική του σκληρή Αμερική.

Ποιος δεν έχει διαβάσει έστω και μία φορά τη Μαύρη Ντάλια και δεν έχει μείνει με το στόμα ανοιχτό με την όλη ζοφερή ατμόσφαιρα και τους απίστευτα αναλυτικούς της χαρακτήρες; Αν ένας άνθρωπος κατάφερε, στην ουσία μέσα από το μέλλον, να περιγράψει την όλη κατάσταση της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ την δεκαετία του ’40 και του ’50, τότε αυτός δεν είναι άλλος από τον τρομερό James Ellroy.

Richard Brautigan: O συγγραφέας που μας έμαθε να γελάμε στα σοβαρά

 

Συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων αλλά και δημοσιογράφος, στιγματίστηκε από την δολοφονία της ίδιας του της μητέρας στην Πόλη των Αγγέλων. Αυτό το φριχτό συμβάν ήταν που τον έκανε να ασχοληθεί με τα αστυνομικά μυθιστορήματα και να δώσει το αίμα του κυριολεκτικά για την ίδια του την τέχνη της λέξης αλλά και της έρευνας.

Έχει γράψει μερικά από τα πιο γνωστά αστυνομικά μυθιστορήματα και μυθιστορήματα μυστηρίου, με μόνιμο φόντο την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λος Άντζελες, όπως την «Μαύρη Ντάλια» (The Black Dahlia ) το 1987, το «Λος Άντζελες εμπιστευτικό», (L.A. Confidential) το 1990 και το «Αίμα δεν σταματάει ποτέ» (Blood's a Rover),το 2009. Τα περισσότερα από τα βιβλία του έχουν γίνει σενάρια και ταινίες από μεγάλα στούντιο.

Ο Mark Twain δεν ήταν ο συγγραφέας που έχεις συνηθίσει

 

Το 2015 πήρε και το μέγιστο αξίωμα της Εταιρίας Συγγραφέων Αστυνομικών Μυθιστορημάτων της Αμερικής το οποίο τον έχρισε Grand Master.

Αυτό που τον έκανε να ασχοληθεί με την έρευνα εγκλημάτων ήταν φυσικά ο στραγγαλισμός της ίδιας του της μητέρας το 1958 στο προάστιο του Λος Άντζελες, Ελ Μόντε. Στη συνέχεια ο Ελρόι πήγε να ζήσει με τον πατέρα του, κάτι που εξ αρχής επιθυμούσε ακόμη και πριν από τον τραγικό θάνατο της μητέρας του.

Τα επόμενα χρόνια έζησε μία σκληρή ζωή, σχεδόν άστεγος και σαν αλήτης, μέχρι που ασθένησε βαριά το 1977 κι αυτό ήταν η αιτία να μπει στους Ανώνυμους Αλκοολικούς και να ξεκινήσει σοβαρά το γράψιμο.

Νικήτας Σινιόσογλου: Μία συζήτηση με τον συγγραφέα του ανεξερεύνητου άστεως

 

Πλέον θεωρείται σαν ένας από τους πιο γνήσιους και έξυπνους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων, με κάθε του νέα κυκλοφορία βιβλίου να τον κατατάσσει αμέσως στις λίστες των Best seller χωρίς όμως να χάνει καθόλου από το κύρος της ποιότητας που πάντα τον διακρίνει στις ιστορίες και στην γλώσσα που χρησιμοποιεί.

Αυτό που τον έκανε πολύ ξεχωριστό ήταν πως είχε το συνήθειο να εμπλέκει πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα της Αμερικάνικης ιστορίας μέσα στις δικές του ιστορίες. Ας πούμε πως αυτό ήταν και το σήμα κατατεθέν του  που τον έκανε διάσημο.

elroy2

Από το 1987 ασχολήθηκε με αυτό που ονομάστηκε «Κουαρτέτο του Λος Άντζελες» ("L.A. Quartet) και που περιλαμβάνει τα διασημότερα μυθιστορήματά του: "The Black Dahlia" (1987), "The Big Nowhere" (1988), "L.A. Confidential" (1990) και "White Jazz" (1992).

Μέχρι σήμερα έχει γράψει πάνω από είκοσι βιβλία, μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και δοκίμια.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά από τα πιο καλά βιβλία του James Ellroy:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved