Μπορείς να είσαι fit κι ας έχεις μερικά κιλά παραπάνω

Σαν λέμε η πιο fit εκδοχή του «άντρας με κοιλίτσα, σαν καραμελίτσα»

«Χάσε κιλά για να είσαι fit». Το έχεις ακούσει, το ακούς και το ξανακούς. Αν είσαι πέτρα, γραμμωμένος, χωρίς περιττά κιλά και χωρίς «σωσίβιο» τότε ναι, είσαι στην τέλεια αθλητική κατάσταση.

Αν όμως σου αρέσει να είσαι τσουπωτούλης, το οποίο έχει πέραση σε αρκετές εκεί έξω, όπως π.χ. στη δρακομάνα Emilia Clarke που προτιμά την κοιλίτσα από το six pack, ή όταν γυρίζεις ψόφιος από την κούραση στο σπίτι δεν θες να λιμοκτονήσεις για να κρατήσεις σιλουέτα αλλά να φας σαν άνθρωπος που πραγματικά πεινάει, τότε τι κάνεις; Οι περισσότερoι θα σου πούν ότι πάει χαμένη η προπόνηση παρότι γυμνάζεσαι full και, μεταξύ μας, δεν έχουν άδικο. Παρόλα αυτά μπορείς να είσαι fit - γιατί γραμμωμένος δεν θα είσαι.

Γενικώς αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα, καθώς τα στερεότυπα που έχουμε συνηθίσει να ακούμε καθημερινά (αυτά για τη γράμμωση που λέγαμε παραπάνω) δεν θα βγουν ποτέ από το μυαλό μας. Διότι έτσι έχουμε μάθει από μικροί, διότι αυτό αρέσει εξωτερικά στον περισσότερο κόσμο και, στην τελική, σύμφωνα με την ανθρώπινη ανατομία και υγεία, αυτό ισχύει. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει φως μέσα από το λίπος.

 

Αυτοί πώς μπορούσαν;

Θα σου αναφέρω μερικά απλά παραδείγματα. Όλοι αυτοί οι μπασκετμπολίστες που βλέπεις να πιάνουν τη μισή ρακέτα με τον όγκο τους και επιβαρύνουν τα γόνατά τους με άπειρα κιλά, δεν είναι γυμνασμένοι δηλαδή; Ναι οκ θα μου πεις ένας είναι ο Shaquile O’Neal. Ένας είναι ο Barkley. Ένας είναι ο Glen «Big Baby» Davis. Ένας είναι ο Σχορτσιανίτης. Γατί λέμε «ένας είναι»; Φτάσαμε ήδη τους τέσσερις και μπορούμε να λέμε και για άλλους πολλούς.

Αν κάποιος πάντως παρέδωσε δωρεάν μαθήματα για το πώς να είσαι fit και ταυτόχρονα να έχεις πολλά κιλά αυτός ήταν ο τιτάνας Troy «Escalade» Jackson. Ένας τύπος 211 εκατοστών και 227 κιλών (!) ο οποίος είχε ένα τρελό χάρισμα με τη μπάλα στα χέρια, αλλά μπορούσε ταυτόχρονα να κινείται τόσο άνετα στο γήπεδο, σαν playmaker ένα πράγμα. Όχι για δες τι έκανε ο τύπος.

 

Όπως και να ‘χει όλοι αυτοί οι τύποι έγραψαν ιστορία γιατί το ταλέντο τους υπερίσχυε της υπέρβαρης σωματοδομής τους, αλλά να ‘σαι βέβαιος δεν θα έπαιζαν σε υψηλό επίπεδο αν δεν μπορούσαν να πάρουν τα πόδια τους. Ο Adriano που γέμιζε ολόκληρη τη μικρή περιοχή με το προγούλι του και τη μεγάλη με την κοιλιά του, είχε μεν σουτάρα, αλλά έτρεχε πάνω κάτω όλο το γήπεδο, προφανώς μπορούσε να το κάνει για πολύ λιγότερα χρόνια από τους περισσότερους συναδέλφους του και για αυτό η καριέρα του πήρε γρήγορα την κατιούσα, αφού το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί στον επαγγελματικό αθλητισμό. Το ίδιο, ο συμπατριώτης του, και άλλοτε παίκτης των Werder και Schalke, Ailton που πέτυχε 205 γκολ στην καριέρα του.

Προφανώς παραπάνω μάζα και δη λίπος σου δυσκολεύει την κίνηση, αλλά εσύ δεν είσαι επαγγελματίας αθλητής όπως οι παραπάνω. Το ότι μπορεί να έχεις μερικά κιλά παραπάνω δεν σημαίνει ότι είσαι λιγότερο υγιής ή fit ή δυνατός από τον γραμμωμένο κολλητό σου. Δεν είναι τίποτα, μια ματιά στο λίπος σου να ρίχνεις πιο τακτικά για να αποφύγεις άλλα δυσάρεστα στο μέλλον. Και προφανώς δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι για το σώμα σου. Διότι μπορείς και εσύ να κάνεις θαύματα, ακόμα και αν δεν είσαι «κομμάτια».

Ρώτα και τον «Babe» Ruth, τον θρύλο του παγκόσμιου baseball που αντί για νερό έπινε μόνο ουίσκι, πώς έτρεχε τόσο γρήγορα από βάση σε βάση, παρά το ότι ούτε μέσα σε SUV δεν χώραγε. Ναι, άλλες εποχές θα πεις, αλλά ακόμα και σήμερα αν αγωνιζόταν λίγοι θα τον προλάβαιναν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved