Pexels Πώς θα κρατήσεις ακμαίο το μυαλό σου;

Με τόσο άνοια και Αλτσχάιμερ που κυκλοφορεί, αυτό πρέπει να το διαβάσεις.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το σώμα μας, έτσι και με το μυαλό μας, χρειάζεται προπόνηση. Χρειάζεται εξάσκηση και κάποια μυστικά διατροφής ώστε να το κάνεις να στροφάρει με χίλια. Μάλιστα υπάρχουν τρόποι που αν τους τηρήσουμε καθημερινά, τότε τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Το να προσφέρεις στο μυαλό σου νέες προκλήσεις, όπως το να διαβάσεις βιβλία, να ζωγραφίσεις, να μαγειρέψεις και να πλάσεις φανταστικές ιστορίες, θα κάνει το μυαλό σου να δουλέψει περισσότερο και πιο δυνατά.

Πώς θα «προπονήσεις» το μυαλό σου και θα το δυναμώσεις

 
 

Την επιστημονική άποψη που επικρατούσε παλαιότερα και έλεγε ότι με τα χρόνια συρρικνώνεται ως και 12% η μάζα του εγκεφάλου στα ηλικιωμένα άτομα, ξέχασέ τη. Τώρα οι νευροεπιστήμονες δηλώνουν ρητά και κατηγορηματικά ότι η διαδικασία της νευρογένεσης, που παρατηρείται συνήθως στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, μπορεί να συνεχιστεί και κατά την ενήλικη ζωή και έως τα βαθιά γεράματα.

 

 
 

Βάλε στη διατροφή σου τα καλά λίπη όπως το ψάρι, το αβοκάντο, το ελαιόδαλο και τους ξηρούς καρπούς αλλά και αντιοξειδωτικές τροφές, όπως το κόκκινο κρασί και τη σοκολάτα. Το να κλείσεις τα πάντα όταν κοιμάσαι είναι ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσει το μυαλό σου. Κινητό, τηλεόραση, υπολογιστής και άλλες πηγές τεχνητού φωτός κάνουν το μυαλό να κουράζεται και το καλύτερο είναι το πλήρες σκοτάδι.

Οι νευροεπιστήμονες γνωρίζουν πλέον ότι δεν γεννιόμαστε και πεθαίνουμε με τα ίδια ή και λιγότερα νευρικά κύτταρα, αλλά τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου (όπως ο ιππόκαμπος, ο οποίος σχετίζεται με το συναίσθημα και τη μνήμη) η γένεση νέων νευρικών κυττάρων συνεχίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής. Τα κύτταρα αυτά δημιουργούνται σε όλους, υπό φυσιολογικές συνθήκες, από εφεδρείες εμβρυικών κυττάρων (νευρικά βλαστοκύτταρα).

Εδώ θα βρεις πρακτικούς τρόπους για να εξασκήσεις τον εγκέφαλο σου:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved