Dad Brain: Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός άντρα όταν γίνεται πατέρας

Ένας αστικός μύθος που συνδέει την πατρότητα με την αντοχή μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο των ερευνητών.

Ο Enzo Ferrari έλεγε ότι κάθε φορά που ένας οδηγός του γινόταν πατέρας, έχανε μερικά δευτερόλεπτα ανά γύρο και στο τρίτο παιδί δεν μπορούσε να ελπίζει σε νίκες από έναν πατέρα οδηγό. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού πιστεύουν ότι ένας αθλητής του baseball αναβαθμίζει τις επιδόσεις του με τον ερχομό ενός παιδιού. Και οι δύο περιπτώσεις συγκλίνουν στο ότι η πατρότητα υλοποιεί την αρχαία ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιεί». 

Ένας αργός πιλότος της εποχής εκείνης σήμαινε ότι γινόταν λιγότερο ριψοκίνδυνος και έπηζε το μυαλό του, ενώ αυξημένη σωματική δύναμη που χαρίζει η πατρότητα, είναι ένας αστικός μύθος που υπάρχει και στο rugby. Αλλά τι ισχύει και τι όχι από όλα αυτά;

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το σπρώξιμο ενός καροτσιού με μωρό, ή το κουβάλημα σε μάρσιπο και όλες οι ανάγκες φροντίδας που έχει ένα βρέφος, είναι μια μορφή άσκησης, μόνιμο πολλές φορές σαν γιλέκο με βάρη. Από την άλλη ο κακός ύπνος ενός νέου πατέρα μάλλον υπονομεύει τα όποια οφέλη της σωματικής άσκησης. Αλλά ας μην κάνουμε άλλες υποθέσεις και ας δούμε την πραγματική αλλαγή που προσφέρει η πατρότητα σε έναν άντρα, στο μυαλό του.

 

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Cerebral Cortex, έδειξε ότι με το που ένας άντρας γίνει για πρώτη φορά πατέρας, παρατηρείται μια μικρή μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Ναι, μικραίνει ελάχιστα το μυαλό μας και αυτό δεν ακούγεται και τόσο καλό για την πνευματική μας διαύγεια. Ή μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς;

Οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί, αυτή η μείωση «μυαλού» είναι μόνο επφανειακή στους λοβούς και επηρεάζει μόνο το τμήμα τους που επικεντρώνεται στην ονειροπόληση και τη σκέψη σε μη κοντινούς ανθρώπους. Ουσιαστικά το μυαλό μας περιορίζει κάποιες λειτουργίες και δίνει περισσότερη έμφαση σε άλλες, πιο χρήσιμες για την πατρότητα.

Με τον όρο Dad Brain, οι επιστήμονες αναφέρουν ένα είδος επαναπρογραμματισμού του εγκεφάλου ενός άντρα όταν γίνεται πατέρας. Ο «νέος» εγκέφαλος είναι λιγότερο χαοτικός στη σκέψη του, αποσπάται πιο δύσκολα και δίνει έμφαση στην προστασία και την επικοινωνία με το μωρό. Αυτή η αλλαγή δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη με το που δούμε το μωρό στο μαιευτήριο, αλλά θέλει τον χρόνο της.

 

 

Εδώ ανοίγει ένα άλλο μεγάλο θέμα, αυτό της άδειας μετά την κύηση για τους πατεράδες, κάτι που δεν είναι αυτονόητο. Όλο αυτό το reset του εγκεφάλου για να γίνει σωστά, θα πρέπει να υπάρχει ένα εύλογο διάστημα άδειας. Η πνευματική κούραση που παρατηρείται στις δημιουργικές δουλειές στους νέους πατεράδες είναι μια συνέπεια αυτής της διαδικασίας επαναπρογραμματισμού και μέχρι να ολοκληρωθεί, είναι πολύ πιθανό ένας νέος πατέρας να μην μπορεί να απαντήσει άμεσα σε όλα τα email με ετικέτα urgent. 

Μετά από λίγο το μυαλό ενός πατέρα γίνεται καλύτερο εργαλείο δουλειάς γιατί μπορεί να λειτουργεί πιο συγκεντρωμένα, να βρίσκει λύσεις και δουλεύει σε γρηγορότερους ρυθμούς και κάτω από ακόμα μεγαλύτερη πίεση, απλά θέλει τον χρόνο του όπως όλα τα καλά πράγματα στη ζωή ενός άντρα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved