pexels Αν έχεις πάθει μία φορά διάστρεμμα, σίγουρα θα το πάθεις ξανά

Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί το διάστρεμμα στον αστράγαλο μπορεί να γίνει «συνήθεια».

Οι αθλητές ξέρουν πολύ καλά πως αν πάθεις διάστρεμμα στον αστράγαλο δεν θα την γλιτώσεις εύκολα. Δεν είναι σπάσιμο σίγουρα, αλλά όμως το διάστρεμμα έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: αν το πάθεις μία φορά, σίγουρα θα το πάθεις ξανά. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Αυτό υφίσταται στο ό,τι ο αστράγαλος είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα από κόκαλα και μυς. Μία μεγάλη έρευνα στο Sports Medicine σχετικά με το διάστρεμμα της ποδοκνημικής ή αυτό που συνηθίζουμε να λέμε στραμπούληγμα του αστραγάλου, βρήκε πως οι αθλητές έχουν πιθανότητες να στραμπουλήξουν τον αστράγαλό τους μία φορά ανά 1.000 ώρες προπόνησης. Μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άντρες και τα παιδιά σε σχέση με τους εφήβους ή τους ενήλικες, ενώ τα σπορ σε κλειστό χώρο έχουν μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου.

Αν πας Ινδονησία παίζει να σε βάλουν φυλακή επειδή θέλεις να κάνεις σεξ

 
 

Το διάστρεμμα του αστραγάλου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς, αλλά δεν είναι πάντοτε «αθώο» ούτε θεραπεύεται σε όλους τους ασθενείς μέσα σε λίγες εβδομάδες. Και αυτό διότι άλλη περίοδο αναρρώσεως χρειάζεται το κοινό και άλλη το υψηλό διάστρεμμα αστραγάλου. Για να γίνει κατανοητή η διαφορά μεταξύ των δύο, πρέπει να γνωρίζουμε μερικά βασικά δεδομένα για τον αστράγαλό μας. Η άρθρωση της ποδοκνημικής, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, σχηματίζεται από τρία οστά.

Ο πιο συχνός τύπος στραμπουλήγματος είναι όταν οι σύνδεσμοι στο εξωτερικό του αστραγάλου τεντώνονται ή σκίζονται, όταν η άρθρωση κινείται πέρα από τα φυσιολογικά όριά της. Υπάρχουν μάλιστα ισχυρά στοιχεία που δείχνουν πως οι άνθρωποι που θα στραμπουλήξουν μία φορά τον αστράγαλό τους, είναι πολύ πιθανό να το πάθουν ξανά.

 

 
 

Για να μειώσετε το ρίσκο τότε πρέπει να γυμναστείτε λίγο παραπάνω και συγκεκριμένα στα σημεία του αστραγάλου. Έτσι θα καταφέρετε να έχετε λιγότερες πιθανότητες να το πάθετε ξανά. Άκρως σημαντικές είναι και οι ασκήσεις ισορροπίας. Ισορροπήστε στο ένα πόδι καθώς πετάτε στον τοίχο μία μπάλα του τένις και την πιάνετε ή ισορροπήστε σε ένα δίσκο ισορροπίας για τρία με πέντε λεπτά την ημέρα. Οι ασκήσεις αυτές θα ενισχύσουν τους μύες και τους συνδέσμους στους αστραγάλους σας.

Γιατί όμως είναι εύκολο να το πάθεις ξανά; Κάποιοι που θα στραμπουλήξουν τον έναν αστράγαλο, μπορεί να στραμπουλήξουν και τον άλλον. Ο λόγος είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται. Μία υποσυνείδητη αλλαγή στον τρόπο που περπατούν για να προστατευτεί το τραυματισμένο μέλος, αυξάνει τον κίνδυνο στο αντίθετο άκρο.

πηγή



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved