Άλλο πράγμα να χάνεις κιλά κι άλλο να καις λίπος

3 πράγματα που πρέπει να έχεις στο νου σου ότι κάνουν την διαφορά.

Έχεις καταβροχθίσει τα πάντα στην καραντίνα και δεν λες να σταματήσεις. Έρχονται και οι γιορτές των Χριστουγέννων και όπως καταλαβαίνεις πρέπει σύντομα να πάρεις τα μέτρα σου. Οφείλεις να αρχίσεις να βλέπεις πιο σοβαρά το σώμα σου. Το καλοκαίρι θα φτάσει πριν το καταλάβεις, και το καλό σου το μαγιό δεν θα χωράει πλέον στη λεκάνη, το δασύτριχο στήθος θα μετατραπεί σε λιπόβυζο και η ντροπή για το κορμί θα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Η μόνη σου λύση; Να χάσεις τα περιττά κιλά. Και κάπως έτσι θα πλακωθείς –όχι στο φαΐ -  στα γυμναστήρια και στη σωστή διατροφή. Πρόσεχε όμως. Αυτό που θες είναι να κάψεις το περιττό λίπος, όχι τη μάζα.

 

Ποια είναι η διαφορά;

Σύμφωνα με τον ειδικό διατροφολόγο, Joel Seedman υπάρχουν τρεις λόγοι που χάνει κανείς βάρος, με τον καθένα να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στο σώμα. 

fatbastard

 

1. Απώλεια μάζας

Για να διατηρήσεις τη μυϊκή σου μάζα χρειάζεται πρόγραμμα και διαρκής εκγύμναση. Ωστόσο πολλές φορές ξεφεύγεις από τον στόχο σου, εστιάζοντας σε ασκήσεις που δεν σε εξυπηρετούν. Για παράδειγμα αν έχεις πέσει με τα μούτρα στο τρέξιμο, αντί να γυμνάσεις τα μούσκουλά σου, ενδέχεται η απώλεια βάρους που θα επιτύχεις να ευθύνεται και στην εξαφάνιση μυϊκής μάζας. Για αυτό και πρέπει να έχεις ισορροπία ανάμεσα στις ασκήσεις που κάνεις.  

 

 

2. Απώλεια νερού

Το σώμα κρατάει μέσα πολύ νερό προκειμένου να ενυδατώνεται. Ο πιο εύκολος τρόπος για να χάσεις έστω και στιγμιαία βάρος, είναι να αποβάλεις τα υγρά που διαθέτει το μυϊκό σου σύστημα. Και ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος να το πετύχεις; Να κόψεις τους υδατάνθρακες. Στιγμιαία μπορεί να σε «φτιάξει» καθώς θα νιώθεις πως ξεφουσκώνεις, ωστόσο αυτό που θα καταφέρεις είναι να απορρυθμίσεις τον μεταβολισμό σου. Το αποτέλεσμα; Να έχεις πλέον επικίνδυνη ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι το οποίο οφείλεται στην απώλεια μυϊκής μάζας.

watyer

 


3. Απώλεια λίπους

Ο απόλυτος σκοπός για τον καθένα μας. Να καίει μόνο τα περιττά λίπη κρατώντας ατόφιο το υπόλοιπο μυϊκό του σύστημα. Μόνο που δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. «Δεν έχει απλώς να κάνει με την καύση θερμίδων» σύμφωνα με τον Seedman. Μια πολύ καλή μέθοδος για να καις μονάχα λίπος είναι όταν πας στο γυμναστήριο, είναι να αφήνεις το τρέξιμο για το τέλος, όταν θα έχεις τελειώσει πλέον με όλες σου τις δυναμικές ασκήσεις. Και αυτό γιατί αρχικά θα έχεις να καις ταυτόχρονα υδατάνθρακες και λίπος, ενώ την ώρα του τρεξίματος που θα δώσεις πολύ μεγαλύτερη ένταση θα σου έχει μείνει κυρίως λίπος.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved