Καρότα ή γλυκοπατάτες: Ποιο έχει τη μεγαλύτερο διατροφική αξία;

Κάνουμε τη διατροφική σύγκριση και επιλέγουμε σωστά.

Ποια είναι η διαφορά του καρότου και της γλυκοπατάτας; Καταρχάς, πιστεύω ότι η βασική διαφορά έρχεται εδώ στο να ρωτήσει κάποιος  «Ποια είναι η διαφορά της πατάτας και της γλυκοπατάτας», ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, καθώς τα καρότα διατροφικά είναι πιο κοντά στις πατάτες. Πάμε να το αναλύσουμε.
 
 
Τα καρότα και οι γλυκοπατάτες έχουν διαφορετικά οφέλη και πλεονεκτήματα και καλύπτουν αναλόγως τις ανάγκες σου. Και τα δύο αποτελούν πολύτιμες πηγές βήτα-καροτίνης, μιας φυτικής χρωστικής που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α και η οποία συμβάλλει σημαντικά στην υγεία του ανθρώπου.
 
Οι γλυκοπατάτες προσφέρουν περισσότερη βιταμίνη C και μαγνήσιο, ενώ τα καρότα είναι πλουσιότερα σε βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ. Ανά μερίδα, οι γλυκοπατάτες έχουν περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες, κάτι πιου μπορεί να θέλει μέτρο. Και παρότι ανήκουν και τα δύο στα αμυλούχα και γλυκά λαχανικά , καθένα από αυτά διαθέτει μοναδικό διατροφικό προφίλ και πιθανά οφέλη για την υγεία.
 

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο για εσένα

 
Μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις στα διατροφικά προφίλ ανάλογα με το είδος των καρότων ή των γλυκοπατατών, τη μέθοδο παρασκευής (ωμά, βρασμένα, ψημένα) και το μέγεθος της μερίδας. Η σύγκριση των 100 γραμμαρίων ) βρασμένων και στραγγισμένων καρότων και γλυκοπατάτας δείχνει ότι τα καρότα είναι:
 
Πιο πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία υποστηρίζει την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Υψηλότερα σε περιεκτικότητα νερού, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση.
Χαμηλότερα σε θερμίδες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία θερμιδικού ελλείμματος για απώλεια βάρους. Χαμηλότερα σε ζάχαρη, συμβάλλοντας στην αποφυγή απότομων αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα και στη διαχείριση του βάρους. Χαμηλότερα στον γλυκαιμικό δείκτη, προκαλώντας πιο σταθερή και ήπια απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα -κρίσιμο για άτομα με διαβήτη ή αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
 
 
 

Σε σύγκριση με τα καρότα, οι γλυκοπατάτες προσφέρουν:

Περισσότερη βιταμίνη C, απαραίτητη για την επιδιόρθωση των ιστών, τη σύνθεση κολλαγόνου και την υγεία του ανοσοποιητικού. Υψηλότερη περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη, που συμβάλλει στη βελτίωση της όρασης και στην προστασία από οξειδωτικό στρες. Περισσότερη πρωτεΐνη, η οποία είναι σημαντική για την κυτταρική επιδιόρθωση, την ανοσολογική λειτουργία και την ανάπτυξη μυών.
 
Περισσότερο μαγνήσιο, απαραίτητο για πάνω από 300 ενζυμικές διεργασίες, όπως τη ρύθμιση σακχάρου αίματος, τη λειτουργία μυών και νεύρων και τη διατήρηση υγιών οστών. Τέλος, τόσο τα καρότα όσο και οι γλυκοπατάτες περιέχουν ευεργετικές φυτικές ίνες, καροτενοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν θετικά την αντίδραση του οργανισμού σε διάφορες παθήσεις.
 
 


©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved