Λαχανικά στο BBQ; Ο απόλυτος οδηγός για το ψήσιμο των λαχανικών

Αν δεν έχεις δοκιμάσει, σίγουρα χάνεις…

Όταν πρόκειται για την εποχή του μπάρμπεκιου, δεν μιλάμε μόνο για μπιφτέκια και μπριζόλες, τα λαχανικά έχουν και αυτά τη δική τους θέση στη σχάρα. Τα καπνιστά και καραμελωμένα λαχανικά μπάρμπεκιου αποτελούν τα τέλεια συνοδευτικά ή και το τέλειο κυρίως γεύμα. Αυτός ο οδηγός είναι για εσένα που θες να ψήσεις σαν επαγγελματίας στη σχάρα. Το ψήσιμο των λαχανικών στη σχάρα ενισχύει τη φυσική τους γλυκύτητα και τους δίνει μια υφή που απλά δεν μπορείς να πετύχεις με άλλες μεθόδους μαγειρέματος. Επιπλέον, είναι ένας υγιεινός, πολύχρωμος τρόπος για να ολοκληρώσεις το BBQ.

Διοργανώνεις BBQ; Φτιάξε κοκτέιλ σε κανάτες

Τα καλύτερα λαχανικά για μπάρμπεκιου

Δεν κρατάνε όλα τα λαχανικά εξίσου καλά στη σχάρα. Τα καλύτερα λαχανικά στο μπάρμπεκιου είναι εκείνα που μπορούν να αντέξουν την υψηλή θερμοκρασία χωρίς να διαλύονται και να αποκτήσουν υπέροχη γεύση όταν έχουν πια ψηθεί.

Πιπεριές - Ψήνονται υπέροχα σε λωρίδες ή τέταρτα.

Μανιτάρια Portobello - Πλούσια και χορταστικά, τέλεια ως εναλλακτική λύση για χορτοφαγικό μπιφτέκι.

Κόκκινα κρεμμύδια - Γλυκά και καπνιστά όταν ψήνονται στη σχάρα σε χοντρές φέτες.

Σπαράγγια -Τρυφερά με τραγανό φινίρισμα, χρειάζονται μόνο ελαιόλαδο και αλάτι.

Καλαμπόκι - Κλασικό μπάρμπεκιου είναι φανταστικό ψημένο στη σχάρα.

Ντοματίνια - Ξεχειλίζουν από γεύση όταν ψήνονται στα σουβλάκια.

Μελιτζάνα - Απορροφά καλά τη γεύση του καπνού και διατηρεί την υφή της.

Καρότα -Γλυκά και καραμελωμένα όταν ψήνονται κατά μήκος.

Καλό θα ήταν να αποφύγεις τα ευαίσθητα φυλλώδη λαχανικά ή τα πολύ μαλακά λαχανικά, καθώς μπορούν να μαραθούν ή να διαλυθούν πολύ γρήγορα στη σχάρα.

 

 

Πώς να προετοιμάσεις και να ψήσεις τα λαχανικά σου

1. Καθάρισε και κόψε: Πλένεις, στεγνώνεις και κόβεις τα λαχανικά σε ομοιόμορφα μεγέθη για να εξασφαλίσεις ομοιόμορφο μαγείρεμα.

2. Αλατοπιπέρωσε ή μαρίναρε: Μια απλή επικάλυψη ελαιολάδου με αλάτι, πιπέρι και φρέσκα μυρωδικά κάνει θαύματα. Για περισσότερη γεύση, μαρίναρε τα λαχανικά για 20-30 λεπτά πριν τα ψήσεις.

3. Ρύθμιση γκριλ: Προθέρμανε το γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λάδωσε τις σχάρες ελαφρά για να μην κολλήσουν. Χρησιμοποίησε ξύλα για σουβλάκια για μικρά ή ευαίσθητα λαχανικά.

Πώς να κάνεις το ψήσιμο στη σχάρα μία υγιεινή συνήθεια

4. Χρόνοι μαγειρέματος:

Τα διαφορετικά λαχανικά απαιτούν διαφορετικούς χρόνους ψησίματος. Εδώ είναι ένας γενικός οδηγός:

Πιπεριές: 3-4 λεπτά ανά πλευρά
Κολοκυθάκια: 2–3 λεπτά ανά πλευρά
Μανιτάρια: -7 λεπτά ανά πλευρά
Κρεμμύδια: 4-5 λεπτά ανά πλευρά
Σπαράγγια: 2–3 λεπτά
Καλαμπόκι: 10–12 λεπτά (γυρίζεις συχνά)
Τοματίνια: 2 λεπτά
Μελιτζάνα: 2-3 λεπτά ανά πλευρά
Καρότα: 8–10 λεπτά (η έμμεση θερμότητα λειτουργεί καλύτερα)

5. Μετά το ψήσιμο, πρόσθεσε επιπλέον γεύση με:

Χυμό λεμονιού

Φρέσκα βότανα -όπως μαϊντανός ή βασιλικός

Τριμμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί

Φρυγανισμένους ξηρούς καρπούς ή σπόρους για πιο τραγανό αποτέλεσμα

Τα ψητά λαχανικά είναι εύκολο να παρασκευαστούν, ατελείωτα ευέλικτα και πάντα ευχάριστα στο πλήθος. Είτε τα συνδυάζεις με ψητά κρέατα είτε τα σερβίρεις ως πρωταγωνιστές ενός γεύματος με βάση τα φυτά, αυτά τα καπνιστά, καραμελωμένα λαχανικά θα μετατρέψουν κάθε μαγειρική στην αυλή σε γλέντι.

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved