Όσοι τρέχουν συστηματικά ζουν περισσότερα χρόνια

Μια έρευνα που αν μη τι άλλο θα σε πείσει να ξεκινήσεις το τρέξιμο. 

Το να τρέχεις 10 ώρες την εβδομάδα για περισσότερo από 120χλμ. είναι σίγουρα ακραίο σε επίπεδο άσκηση;. Ωστόσο, εκτός του ότι ωθείς το σώμα σου πέρα από τα όριά του, μια νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένοι επαγγελματίες αθλητές προσθέτουν χρόνια στη ζωή τους με τέτοιες βάναυσες ρουτίνες. Να το πούμε πιο απλά; Ζουν  περισσότερο.

Η έρευνα περιλαμβάνει δεδομένα από τους πρώτους 200 ανθρώπους που έτρεξαν ένα μίλι σε λιγότερο από 4 λεπτά στις δεκαετίες του 1950, του '60 και του '70. Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από τον Καναδά και την Αυστραλία, αυτοί οι επαγγελματίες δρομείς έζησαν, κατά μέσο όρο, σχεδόν 5 χρόνια περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό. Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την άποψη ότι η υπερβολική άσκηση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μακροπρόθεσμα. Η ώθηση του ανθρώπινου σώματος στο μέγιστο θα μπορούσε πραγματικά να είναι ευεργετική, τουλάχιστον για κάποιους.

 

pexels olly 3760283

 

Ενώ πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα σωματικά ενεργά άτομα ζουν περισσότερο από τα ανενεργά άτομα, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η άσκηση μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη είναι καλή ή κακή για την υγεία. Ο τρόπος ζωής των αθλητών υψηλής έντασης που συμμετέχουν σε μαραθώνιους, ποδηλασία αντοχής ή τρίαθλο θα μπορούσε να προκαλέσει αδικαιολόγητο άγχος στην καρδιά τους, προτείνουν ορισμένοι επιστήμονες, θέτοντας τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αλλά ενώ η έντονη άσκηση μπορεί σίγουρα να θέσει τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή σε κίνδυνο προβλημάτων υγείας, ίσως τα αποτελέσματα να είναι διαφορετικά για τους έμπειρους αθλητές.

Τώρα, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι αυτό το μοτίβο ισχύει και για τους ταχύτερους δρομείς ενός μιλίου. Οι αθλητές που μπορούν να διασχίσουν ένα μίλι σε λιγότερο από 4 λεπτά είναι ένας μοναδικός πληθυσμός, γνωστός ότι ωθεί στο μέγιστο το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό, το μεταβολικό και το μυοσκελετικό τους σύστημα.

 

 

Οι δρομείς που ολοκλήρωσαν ένα μίλι σε λιγότερο από 4 λεπτά στη δεκαετία του 1960 είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους δρομείς που πέτυχαν το κατόρθωμα σε διαδοχικές δεκαετίες. «Αυτό μπορεί να αντανακλά βελτιώσεις στο προσδόκιμο ζωής από τον γενικό πληθυσμό», προτείνουν οι συγγραφείς, καθώς και «τη διαχείριση πολλών σημαντικών μεταδοτικών και μη μεταδοτικών ασθενειών» αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved