pexels Πώς η αύξηση βάρους σε μικρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για θάνατο από προστάτη;

Μία νέα μελέτη έρχεται να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλους τους άνδρες.

Οι άνδρες που παίρνουν βάρος πριν κλείσουν τα 30 έτη της ζωής τους έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη σε μεγάλη ηλικία, από εκείνους που διατηρούν το βάρος της εφηβείας τους. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία και συμμετείχαν 250.000 άνδρες. Εκεί αποδείχθηκε μία ισχυρή σχέση μεταξύ των ανδρών που παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια των πιο υγιών ετών και της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, δείχνει ότι όσοι έπαιρναν τουλάχιστον μισό κιλό το χρόνο από 17 έως 60 είχαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη και 29% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Αλλά η απότομη αύξηση βάρους σε θέτει σε παρόμοιο κίνδυνο. Ένας άνδρας που παίρνει 13 κιλά μεταξύ 17 και 29 ετών σχετίζεται με 13% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη και 27% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

 

 

«Η γνώση όλο και περισσότερων για τους παράγοντες που προκαλούν τον καρκίνο του προστάτη είναι το κλειδί για την πρόληψη του. Δεν ξέρουμε αν είναι η ίδια η αύξηση βάρους ή η μεγάλη διάρκεια του να είσαι πιο παχύς που είναι ο κύριος μοχλός της συσχέτισης που βλέπουμε. Ωστόσο, κάποιος πρέπει να πάρει βάρος για να γίνει πιο παχύς, επομένως η πρόληψη μιας απότομης αύξησης του βάρους στους νεαρούς άνδρες είναι επιτακτική για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη», ανέφερε η Dr Marisa da Silva. Από τους συνολικά 258.477 Σουηδούς άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη, 23.348 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, με μέση ηλικία τα 70 έτη, με 4.790 άνδρες να πεθαίνουν από τη νόσο.

Θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να μας σώσει από τον καρκίνο;

Με περισσότερες από 1.400.000 περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος που εμφανίζεται στους άνδρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με τη νόσο στη διάρκεια της ζωής του. Αν και πολλοί καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά και μπορεί να μην προκαλέσουν βλάβη σε έναν άνδρα κατά τη διάρκεια της ζωής του, με 8 στους 10 άνδρες που διαγιγνώσκονται στην Αγγλία να ζουν για τουλάχιστον 10 χρόνια μετά τη διάγνωση, άλλοι μπορεί να είναι πιο επιθετικοί και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Προηγούμενη έρευνα έχει επιβεβαιώσει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της αύξησης του υπερβολικού σωματικού λίπους και του κινδύνου για επιθετικό και θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη.

 

 

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να προστατεύσει από πολλούς καρκίνους, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να επηρεάσει άνδρες κάθε βάρους, σχήματος και μεγέθους. Άνδρες άνω των 50 ετών και άνδρες με οικογενειακό ιστορικό διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved