pexels Θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να μας σώσει από τον καρκίνο;

Ένα φιλόδοξο σχέδιο να μειωθούν οι θάνατοι από καρκίνο μέχρι το 2047 έχει ξεκινήσει η επιστήμη.

Έναν φιλόδοξο στόχο για να μειώσουν κατά το ήμισυ τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο μέχρι το 2047 έχουν ξεκινήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά η επίτευξη του στόχου θα απαιτήσει πολλή δουλειά από διαφορετικούς τομείς της ιατρικής επιστήμης, αλλά αυτό που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά είναι η βελτίωση της ικανότητας των γιατρών για να διαγνώσουν νωρίτερα τον καρκίνο. Και όταν πρόκειται για αυτόν τον στόχο, μια σημαντική ώθηση μπορεί να προέλθει από μια απροσδόκητη πηγή: Την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

 

 

Γράφοντας στον Guardian, ο συντάκτης που καταπιάνεται με θέματα υγείας Andrew Gregory, κατεύθυνε τους αναγνώστες σε πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έχει δείξει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στον εντοπισμό του καρκίνου από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα. Όπως εξηγεί ο Gregory, στο επίκεντρο αυτών των μελετών βρίσκεται μια τεχνητή νοημοσύνη που εξετάζει τις αξονικές τομογραφίες και καθορίζει αν οι αναπτύξεις που βρέθηκαν εκεί είναι καρκινικές ή όχι. Η εν λόγω τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει μια συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου και του Ιδρύματος Royal Marsden NHS Trustand Imperial College του Λονδίνου.

Έρευνα δείχνει ότι οι μισές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Πώς μπορεί κανείς να δοκιμάσεις την αναδυόμενη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μελέτη αφορούσε την επεξεργασία αξονικών τομογράφων από 500 ασθενείς. Μόλις αυτό έγινε, οι επιστήμονες άρχισαν να δοκιμάζουν την τεχνητή νοημοσύνη και διαπίστωσαν ότι ξεπέρασε τις επιδόσεις των δύο δοκιμών που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή.

Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε έντονη αντίθεση με μια μελέτη της Pew Research που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, η οποία αποκάλυψε αμφισβήτηση μεταξύ των ερωτηθέντων σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική. Μόνο το 39% των ερωτηθέντων είπε ότι θα ένιωθαν άνετα με τον γιατρό τους να βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για διαγνώσεις. Από την άλλη πλευρά, το ερώτημα εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ως ένα εργαλείο μεταξύ πολλών για χρήση από τους γιατρούς παραμένει ανοιχτό. Μάλιστα αν συνεχιστούν αποτελέσματα όπως η μελέτη που αναφέρεται στον Guardian, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερη αποδοχή της τεχνολογίας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved