Έρευνα δείχνει ότι οι μισές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Η έγκαιρη παρατήρηση παραγόντων κινδύνου και ενδείξεων ακόμα και σε βάθος δεκαετίας, θα μπορούσε να εξαφανίσει τις μισές περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκυρο The Lancet πριν από μερικές εβδομάδες και οι ερευνητές που την εκπόνησαν ανακάλυψαν ότι μια σειρά από καρκίνους συνδέονται με παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποφευχθούν όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία.  

Το κάπνισμα έχει καταχωρηθεί ως η Νο1 αιτία εμφάνισης καρκίνου στον κόσμο, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο τρόπος που επιδρά το κάπνισμα στην εμφάνιση του καρκίνου διαφέρει από σημείο σε σημείο στον κόσμο και σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο ο συνδυασμός με τις άλλες αιτίες. 

Οι ερευνητές από  την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Washington, ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός των τριών παραγόντων ευθύνεται για το 44% των θανάτων από καρκίνο. Ειδικά στους άντρες το ποσοστό είναι ενισχυμένο με τους θανάτους αυτούς να φτάνουν σε ποσοστό το 50,6%, ενώ στις γυναίκες το 36,3%.

 

 

Ενώ ο καρκίνος είναι Νο2 αιτία θανάτου, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι Νο1, αυτή ήταν η πρώτη έρευνα που συμπεριέλαβε ένα παγκόσμιο και πολυπαραγοντικό αντικείμενο μελέτης. Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Christopher Murray δήλωσε ότι είναι πολλά ακόμα που δεν ξέρουμε για τον καρκίνο αφού τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πώς το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία τον προκαλούν, ειδικά σαν συνδυασμός. Η μελέτη θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερα δείγματα και ανάλυση, αλλά ακόμα και με τα πρώτα αποτελέσματα μπορούμε να καταλάβουμε πολλά.

Είναι πολύ σημαντικό ότι μπορεί να μην ξέρουμε ακριβώς τι προκαλεί τον καρκίνο, αλλά ξέρουμε τι τον προκαλεί και από τη στιγμή που πολλοί από τους παράγοντες βασίζονται σε θέματα συμπεριφοράς, είναι καιρός να μάθουμε να ζούμε αλλιώς. Η πρόληψη θα συνεχίσει να είναι για πολλά χρόνια ακόμα το καλύτερο «φάρμακο» για τον καρκίνο και ο τρόπος ζωής είναι αυτός που θα κρατήσει τον καρκίνο και άλλες ασθένειες μακριά μας. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved