Η «σιωπηλή» πάθηση που μπορεί να έχει ο ένας στους τρεις ανθρώπους

Με την τάση για υπερκατανάλωση junk food να κυριαρχεί κοινωνικά όλο και περισσότερο, γίνεται πιο επιτακτικός από ποτέ ένας υγιεινός τρόπος ζωής

Σύμφωνα με ειδικούς υγείας, το 1/3 των ανθρώπων μπορεί να αναπτύσσει εν αγνοία του -χωρίς συμπτώματα- λίπος στο συκώτι. Ένα από τους βασικότερους παράγοντες που ευθύνεται για αυτή την πάθηση είναι η κακή διατροφή. Ειδικότερα, με την τάση για υπερκατανάλωση junk food να κυριαρχεί κοινωνικά όλο και περισσότερο, γίνεται πιο επιτακτικός από ποτέ ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Πιο απλά, μια διατροφή που αποτελείται από τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη, αλλά και η υπερκατανάλωση αλκοόλ κρύβουν κινδύνους για την υγεία. Μάλιστα, οι συνέπειες από τέτοιου είδους διατροφικές επιλογές φαίνονται μακροπρόθεσμα.

 

 

Η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους στο συκώτι που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). H εν λόγω πάθηση δεν συνδέεται άμεσα με το αλκοόλ, αλλά η κατανάλωση πάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα -ενδεικτικά 5 με 6 ποτήρια κρασί την εβδομάδα- θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη. Μάλιστα, η NAFLD ξεκίνησε να εξετάζεται περισσότερο και μετά τον θάνατο του θρυλικού Τζορτζ Μάικλ το 2016. Φάνηκε ότι ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν, εκτός από την καρδιοπάθεια, στον τραγικό θάνατό του.

 

Θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να μας σώσει από τον καρκίνο;

Η Pamela Healy, διευθύνουσα σύμβουλος του British Liver Trust ανέφερε ότι: «Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πώς το να είναι κάποιος υπέρβαρος μπορεί να συμβάλει σε έναν αργό θάνατο. Το συκώτι είναι ένα εξίσου ζωτικό όργανο όπως η καρδιά. Υπάρχουν επίσης πολλοί μύθοι γύρω από αυτό. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να είσαι αλκοολικός για να αναπτύξεις ηπατική νόσο, ενώ ένας στους πέντε από εμάς πίνει σε επίπεδο που θέτει σε κίνδυνο το συκώτι μας. Πολλοί επίσης δεν συνειδητοποιούν ότι το υπερβολικό βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Με τον καθιστικό τρόπο ζωής να είναι πραγματικότητα, ειδικά μετά το lockdown του Covid-19, εκτιμάται από τη NHS Inform - εθνική υπηρεσία πληροφοριών υγείας της Σκωτίας- ότι ένας στους τρεις ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βρίσκεται ήδη στα αρχικά στάδια της NAFLD.

5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να βάλεις περισσότερη κίνηση στη μέρα σου

Εάν τα επίπεδα του συσσωρευμένου λίπους παραμείνουν ανεξέλεγκτα, τότε μπορεί να μετατραπεί σε μία πιο σοβαρή καταστάση. Τέλος, η NHS ανέφερε ως συμπτώματα της NAFLD: υπερβολική κόπωση, ανεξήγητη απώλεια βάρους και αδυναμία, συμπεριλαμβανομένου ενός πόνου στην επάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved