Αυτά είναι τα ιδανικά running τραγούδια ανάλογα με τον στόχο σου

Το τρέξιμο είναι σαν την έξοδο για ποτό. Η μουσική παίζει πιο σημαντικό ρόλο απ’ όσο πιστεύεις.

Τι χρειάζεσαι για να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις τρέξιμο; Να κάψεις τα περιττά κιλά (αν χρειάζεται), να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου, να γυμνάσεις τα πόδια και τους γλουτούς σου και να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση; Σίγουρα ποιοτικά παπούτσια που δε θα καταστρέψουν τα πόδια σου και αθλητική ένδυση που θα κάνει ευκολότερη την κάθε σου κίνηση. Ωστόσο αυτό που θα σου δώσει πραγματική ώθηση και ενέργεια δε θα το βρεις σε κανένα ισοτονικό αλλά στα ακουστικά σου. Το τρέξιμο είναι σαν την έξοδο για ποτό. Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να σου ανεβάσει τη διάθεση και να σου δώσει το μπουστάρισμα για το κάτι παραπάνω. Να καλύψεις τα τελευταία μέτρα ή να τα καταπιείς τα χιλιόμετρα χωρίς αυτό το κενό στην ατμόσφαιρα.

Το ίδιο πιστεύει και ο τριαθλητής, Jordan Matthews. «Η μουσική είναι πραγματικά σημαντική ειδικά σε περίπτωση που τρέχεις μόνος σου. Οι περισσότεροι δρομείς απολαμβάνουν την ηρεμία και τη σιωπή, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μουσική έχει την ικανότητα να σου προσφέρει αυτό το 1% του κινήτρου που έχεις ανάγκη. Μάλιστα κρατάει το σώμα και το μυαλό σε ισορροπία». Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα τραγούδια για τρέξιμο που βοηθούν στην κατοπολέμηση της πνευματικής κόπωσης και τα αποτελέσματα μίας έρευνας από το 2020 γνωστοποίησαν πως η μουσική έχει μεγαλύτερη επίδραση σε προγράμματα αντοχής από προγράμματα υψηλής έντασης. Με λίγα λόγια ένα καλό soundtrack είναι πιθανότερο να βοηθήσει στις μεγάλες διαδρομές από ένα σπριντ ή ένα HIIT πρόγραμμα στο γυμναστήριο.

Man Maker: Η άσκηση που κάνει τα burpees να φαίνονται παιχνιδάκι

Ωστόσο υπάρχει συγκεκριμένος ρυθμός που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα; Η απάντηση είναι πως αναλόγως το πρόγραμμα και τους στόχους, τότε υπάρχουν και συγκεκριμένα τραγούδια που πρέπει να πατήσεις το play. Το μυστικό βρίσκεται στα bpm. Παρακάτω θα διαβάσεις και θα ακούσεις τα κομμάτια που πρέπει να βάλεις στη λίστα σου ανάλογα με τον τύπο τρεξίματος.

Για σπριντ

 

Είτε θέλεις να κάνεις σπριντ είτε γρήγορο τρέξιμο 5 χιλιομέτρων, η υπέρβαση του καρδιακού ρυθμού των 185 παλμών ανά λεπτό μπορεί να γίνει επικίνδυνη και οι 200 bpm είναι ξεκάθαρο πως υπερβαίνουν τον μέγιστο δυνατό καρδιακό ρυθμό, οπότε τα 160 έως 180 bpm είναι ένα λογικό εύρος.

  • Outkast – 'Hey Ya!' 160 bpm
  • Beastie Boys – ‘Sabotage’ 168 bpm
  • Turnstile – 'Big Smile' 168 bpm
  • M.I.A. – ‘Paper Planes’ 172 bpm
  • Arctic Monkeys – ‘Do Me A Favour’ 180 bpm

Για μέση απόσταση

 

 

Το τρέξιμο σε μεσαίες αποστάσεις είναι μία σύντομη διαδρομή για να δοκιμάσεις τα όριά σου, αλλά αρκετά μεγάλη ώστε να χρειαστείς να διατηρήσεις έναν αξιοπρεπές ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά αυτό που θεωρείται «μέση απόσταση» εξαρτάται και από τη φυσική σου κατάσταση. Για έναν εξαιρετικό δρομέα, ένας ημιμαραθώνιος μπορεί να αποτελεί μέση απόσταση. Για τον μέσο δρομέα αποτελούν συνήθως τα 5-10 χιλιόμετρα και μελωδίες που κυμαίνονται στα 140-160 bpm θεωρούνται ιδανικές.

  • Kendrick Lamar – ‘DNA’ 140 bpm
  • Blondie – ‘Call Me’ 142 bpm
  • The White Stripes – ‘Seven Nation Army’ 150 bpm
  • Shawn Mendes – ‘In My Blood’ 156 bpm
  • Nirvana – ‘In Bloom’ 157 bpm

Για υπερμαραθώνιο

 

 

Για πιο αργό τρέξιμο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να κυμαινόμαστε στα 120-140 bpm. Φυσικά και δεν κάνουν όλοι αποστάσεις υπερμαραθωνίου σε αργό τέμπο, αλλά εδώ μιλάμε για μέσο άνθρωπο. Η παρακάτω λίστα αναπαραγωγής θα σου δώσει κίνητρο και θα σε βοηθήσει να μη χάσεις το ρυθμό σου.

  • Venga Boys – ‘Boom Boom Boom Boom’ 136 bpm
  • Gorillaz – ‘Feel Good Inc’ 139 bpm
  • Britney Spears – ‘Womanizer’ 139 bpm
  • One Direction – ‘Up All Night’ 139 bpm
  • The Cure – ‘Love Song’ 140 bpm


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved