Pexels Δεν χρειάζεται να τρέχεις σαν τον Βέγγο για να είσαι υγιής

Κόψε λίγο το υπερβολικό τρέξιμο, δεν βλέπεις ότι παθαίνεις κράμπες συνέχεια;

Το τρέξιμο είναι κάτι που πρέπει να βάλεις στη ζωή έστω και σταδιακά, χωρίς άγχος και πίεση. Είναι κάτι που πρέπει να αγαπήσεις για να είσαι υγιής κάθε μέρα. Αν έχεις τρέξει ήδη σε τακτά χρονικά διαστήματα θα το έχεις ανακαλύψει. Δεν έχει σημασία πόσο καλά ή αργά, απλά κάντο. Η άσκηση θα σε κάνει γενικά να αισθανθείς καλύτερα με τη πάροδο του χρόνου. Σε μια μελέτη του 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και άσκηση 30 λεπτών στο διάδρομο, θα μπορούσε να αλλάξει αμέσως τη διάθεση κάποιου που πάσχει από κατάθλιψη. Σε μια μελέτη του 2020 οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σωματική δραστηριότητα ήταν πιο αποτελεσματική λύση για την θεραπεία της κατάθλιψης από ότι τα φάρμακα.

 

 
 

Τα πιο μοιραία λάθη που κάνεις μετά το τρέξιμο

Δεν χρειάζεται όμως να τρέχεις άπειρα χιλιόμετρα κάθε μέρα, πρέπει μόνο να συμπληρώσεις το όριο που ανακάλυψε η μελέτη. Πόσα όμως χιλιόμετρα χρειάζεται εβδομαδιαία το σώμα για αν είναι καλά; Σίγουρα εσύ τώρα θα έχεις στο μυαλό σου κάποιον μαραθώνιο. Κι όμως δεν είναι έτσι ακριβώς.

 

vespa

 

Γνωρίζεις ότι όταν τρέχεις καις θερμίδες. Είναι αυτονόητο. Το πλεονέκτημα και αυτό που ίσως δεν ξέρεις όμως  είναι ότι ο οργανισμός σου συνεχίζει να καίει θερμίδες και μετά το τρέξιμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση ενισχύει το “Afterburn” -δηλαδή, τον αριθμό των θερμίδων που καις μετά την άσκηση. Αυτό συμβαίνει όταν τρέχεις λίγο πιο έντονα από τον χαλαρό ρυθμό σου και λίγο πιο ήρεμα από ρυθμό μαραθωνίου.

 

 
 

Το τρέξιμο όμως δεν βοηθάει μόνο το σώμα αλλά βοηθάει και το μυαλό σου. Πέρα από τα άλλα οφέλη, το τρέξιμο κάνει καλό και στον εγκέφαλο μας. Μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική άσκηση βοηθάει ήπια την διανοητική ικανότητα του ατόμου που η μείωση της σχετίζεται με την ηλικία του.

Τελικά πόσο όμως πρέπει να τρέχουμε κάθε μέρα για να είμαστε καλά; Και δεν μιλάμε εδώ για να κάνουμε αθλητισμό έτσι; Απλά για να κρατιόμαστε υγιείς.

Επίσης στην έρευνα διαπίστωσαν ότι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που ασχολούνταν με το τρέξιμο απέδωσαν καλύτερα σε νοητικά τεστ από εκείνους που δεν είχαν βάλει την άσκηση στην καθημερινότητα τους. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε “σημαντικές βελτιώσεις” στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη μεγαλύτερη βελτίωση στην προσοχή, στη συγκέντρωση, τον προγραμματισμό και την οργάνωση.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved