Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις το τρέξιμο

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι αυτός ο αναλυτικός οδηγός για αρχάριους.

Και όταν λέμε τρέξιμο δεν αναφερόμαστε σε αυτό που περιλαμβάνει ΔΟΥ και ΕΦΚΑ, έτσι κι αλλιώς αυτό έχει αρχίσει και φθίνει σαν σπορ στην εποχή της ψηφιοποίησης, αλλά σε αυτό το τρέξιμο που ξεκινάει με τη φράση «Γιατί τρέχουν όλοι αυτοί οι παλαβοί;» πάει στην «μήπως να το αρχίσω;» και καταλήγει στην «κοίτα τι έχανα τόσα χρόνια» Όλοι οι έμπειροι με το τρέξιμο το λένε, το πιο δύσκολο κομμάτι του δεν είναι ούτε οι τραυματισμοί, ούτε η κούραση, ούτε ο ιδρώτας, αλλά το πώς το πήραν απόφαση. 

Η πιο δύσκολη κούρσα είναι πάντα αυτή η πρώτη που θα σε σηκώσει από τον καναπέ και θα σε στείλει έξω από το σπίτι. Για να μην γυρίσεις αμέσως πίσω και το μετανιώσεις πριν καν καλά-καλά το αρχίσεις πρέπει να προετοιμαστείς σωστά. Τότε θα καταλάβεις κι εσύ γιατί έχουν τέτοια εξάρτηση από το τρέξιμο και ευφορία όσοι έχουν παραδοθεί σε αυτό.

 

 

Μην τρέξεις αμέσως

Ονειρεύεσαι μαραθωνίους και πολλά χιλιόμετρα με ζέστη, χιόνια κλπ; Καλά κάνεις και σου ευχόμαστε να το καταφέρεις όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά μην περιμένεις να το πετύχεις άμεσα. Θα χτυπήσεις πολύ γρήγορα τοίχο, θα απογοητευτείς και θα γυρίσεις πίσω στον καναπέ σε χειρότερη φυσική κατάσταση, αν όχι και τραυματίας. 

Το jogging είναι ο πρώτος και βασικός σταθμός σου. Δεν έχει κανένα κακό το χαλαρό γρήγορο περπάτημα που εξελίσσεται σιγά-σιγά σε τρέξιμο. Δώσε τον χρόνο που του χρειάζεται για να μεγαλώσει μέσα σου και θα το δεις να ανθίζει.

Και το τρέξιμο έχει τον εξοπλισμό του

Μπορεί να μην χρειάζεται να τρέχεις σε γυμναστήρια, ούτε να γεμίζεις το σπίτι με όργανα γυμναστικής που μετατρέπονται σιγά-σιγά σε κρεμάστρες ρούχων, αλλά μερικά λεφτά πρέπει να το δώσεις. Αρχικά διάλεξε ένα καλό και όχι φτηνιάρικο ζευγάρι παπούτσια ειδικά για τρέξιμο. Μην αρχίσεις να τρέχεις με τα παλιά σου sneakers, ούτε με οποιοδήποτε άλλο ακατάλληλο ζευγάρι που θες να ξεφορτωθείς. Μετά επένδυσε στον κρυφό ήρωα του τρεξίματος, τις κάλτσες. Εκεί κι αν δεν πρέπει να τσιγκουνευτείς γιατί οι καλές κάλτσες θα κρατήσουν υγιή τα πόδια σου χωρίς φουσκάλες, μύκητες, κακοσμία κλπ. Για να τριτώσει το σετ αγορών, δες για ένα ποιοτικό σορτς που θα επιτρέπει την αναπνοή και δεν θα επιτρέπει τους ερεθισμούς και τα συγκάματα. Σε δεύτερη φάση μπορείς να προμηθευτείς τα υπόλοιπα, από καπέλα μέχρι μπλούζες. 

 

 

Άφησε στην άκρη τους εξαντλητικούς αγώνες

Τρέχεις για να νιώσεις εσύ καλά και όχι για να αποδείξεις κάτι, τούτου λεχθέντος δεν πας να τρέξεις για να ποστάρεις μετά τον χρόνο σου στα social media ούτε για να δείξεις ότι είσαι φοβερός και τρομερός. Κατέβα στους αγώνες που ξέρεις ότι θα περάσεις καλά και δεν θα υποστείς βασανιστήρια με την επίφαση των περγαμηνών.

Η αποθεραπεία είναι το το δεύτερο ήμισυ του παντός

Τα stretchings είναι οι μεγαλύτεροί σου φίλοι, τόσο πριν, όσο και μετά από το τρέξιμο. Επίσης πρέπει να βάλεις ένα αυστηρό πρόγραμμα που δεν θα το παρακάνεις και δεν θα αφήσεις τον ενθουσιασμό να σου επιβάλλει τον ρυθμό που τρέχεις. Κράτα δύο μέρες της βδομάδας που δεν θα τρέχεις καθόλου και μια άλλη μέρα όπου θα κάνεις χαλαρό jogging αποθεραπείας. 

Νερό και φαγητό

Έχε στο νου σου ότι το τρέξιμο καίει τις διπλάσιες θερμίδες από το περπάτημα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις φροντίσει για τα σνακ σου που μπορεί να είναι μια μπανάνα ή κάποιο άλλο φρούτο. Η ενυδάτωση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και δεν πρέπει να ξεχνάς ότι πρέπει να αναπληρώσεις τον ιδρώτα που χάνεις.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved