Έρευνα αποκαλύπτει γιατί σου κόβεται η όρεξη μετά την έντονη άσκηση

Τα μικρής διάρκειας, αλλά με έντονη προσπάθεια προγράμματα, ενεργοποιούν έναν αναστολέα πείνας που ονομάζεται Lac-Phe.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η έντονη άσκηση μπορεί να μειώσει την πείνα που νιώθεις μετά το κάψιμο θερμίδων και την απώλεια ιδρώτα, κοντρα στην κοινή πεποίθηση που θέλει να ρημάζεις το ψυγείο μετά τη γυμναστική.

Ερευνητές της ιατρική σχολής των πανεπιστημίων του Stanford, της Κοπεγχάγης και του Baylor ανακάλυψαν ένα μόριο το οποίο εμφανίζεται στο αίμα μας όταν το σώμα μας έχει απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες γαλακτικού. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτό το μόριο, το οποίο ονόμασαν Lac-Phe (από το γαλακτικό και το αμινοξύ φαινυλαλανίνης) επηρεάζει άμεσα το αίσθημα της πείνας και έκαναν πειράματα πάνω σε αυτή, αρχικά σε ποντίκια, μετά σε άλογα και τέλος σε ανθρώπους. 

 

 

Στην πρώτη φάση, στα ποντίκια, ανακαλύφθηκε ότι όταν έδωσαν σε παχύσαρκα πειραματόζωα Lac-Phe, έφαγαν 30% λιγότερη τροφή σε σχέση με όσα δεν τους είχε χορηγθεί, ακόμα και στα μη παχύσαρκα. Στα άλογα κούρσας η Lac-Phe εμφανίστηκε σε υψηλά επίπεδα μετά από ιπποδρομίες με παρόμοιο κόψιμο της όρεξης για λίγη ώρα. Στους ανθρώπους το επίπεδο Lac-Phe σχετίζεται απευθείας με την ποιότητα και την ένταση της άσκησης.

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 8 νεαροί υγιείς άντρες οι οποίοι ακολούθησαν ένα μικτό πρόγραμμα γυμναστικής. Αρχικά έκαναν ποδήλατο σε χαλαρό ρυθμό για 90 λεπτά, μετά σήκωσαν βάρη και στο μεσοδιάστημα των σετ έκαναν σπριντ 30 δευτερολέπτων. Τα σπριντ έδωσαν την περισσότερη Lac-Phe με τα βάρη να ακολουθούν. 

 

 

Ο μηχανισμός είναι κοινός σε όλους τους οργανισμούς, όταν το σώμα ζορίζεται πολύ, τότε το νευρικό σύστημα δίνει εντολή στον εγκέφαλο να σταματήσει αμέσως τη διαδικασία της πέψης και άλλων λειτουργιών που δεν κρίνονται απαραίτητες εκείνη την ώρα. Αυτό γίνεται από ένστικτο γιατί το σώμα μας νομίζει ότι το σπριντ συνδέεται με το τρέξιμο για την αποφυγή κινδύνου επειδή κάποιος ή κάτι μας κυνηγάει κι έτσι το σώμα μας μπαίνει σε safe mode δίνοντας όλη την ενέργεια στο τρέξιμο και γενικά στις μυϊκές ομάδες κόβοντας τα πάντα, ακόμα και το αίσθημα της πείνας. 

Τώρα αν μετά την άσκηση πεινάς πολύ περισσότερο από όσο θα ήθελες στο πλαίσιο της διατροφής σου, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσαρμόσεις το τελικό στάδιο του προγράμματός σου. Λίγο έντονο ποδήλατο ή σχοινάκι για περίπου ένα τέταρτο είναι αυτό που θα σε κρατήσει μακριά από το ψυγείο για αρκετή ώρα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved