Μήπως ήρθε η ώρα να πετάξουμε τα γυαλιά μας;

Νέα μέθοδος διορθώνει την πρεσβυωπία με σταγόνες.

Πρεσβυωπία είναι η σχετιζόμενη με την ηλικία προοδευτική μείωση του εύρους προσαρμογής που φυσιολογικά έχουν τα μάτια μας, με αποτέλεσμα να χάνεται η ικανότητα της συνεχούς-δυναμικής εστίασης, σε αντικείμενα  από μακρινές αποστάσεις προς κοντινές και αντιστρόφως.

Η μείωση αυτή αρχίζει ήδη από την παιδική ηλικία, οι επιπτώσεις όμως γίνονται εμφανείς μετά την ηλικία των 40 ετών, με βασικά συμπτώματα τη δυσκολία στην κοντινή όραση που αρχικά επιτείνεται στο χαμηλό φωτισμό και δημιουργεί αίσθημα κόπωσης ή πονοκεφάλου μετά από πολύωρη κοντινή εργασία.

 

 
 

Με την ανάπτυξη πρεσβυωπίας έρχονται συνήθως αντιμέτωποι οι άνθρωποι μετά τα 40 έτη, με την κοντινή τους όραση να αρχίσει να χειροτερεύει. Η πρεσβυωπία πλήττει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και πρακτικά πρόκειται για την ανικανότητα του ματιού να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα.

Τα γυαλιά ηλίου του Bruce Wayne σου δίνουν αξία και στυλ

Δεν υπάρχει όμως μία επιστημονική συναίνεση ως προς τα αίτια αυτού. Μερικοί υποστηρίζουν πως καθώς ο φακός του ματιού γερνάει γίνεται βαρύτερος και δεν μπορεί να αλλάξει σχήμα εύκολα για να εστιάσει. Άλλοι θεωρούν πως ο μυς που τραβά το φακό γίνεται πιο αδύναμος και άλλοι το αποδίδουν και στα δύο. Όποια κι αν είναι η αιτία, το αποτέλεσμα είναι πως τα μάτια δεν μπορούν να κατευθύνουν το φως που περνάει στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και το φως εστιάζεται πίσω από αυτόν, με αποτέλεσμα τη θολή όραση.

 

 
 

Στα τέλη του 2021 εγκρίθηκε στις ΗΠΑ μία νέα φαρμακευτική σταγόνα ματιού η οποία υπόσχεται την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Οι σταγόνες ονομάζονται Vuity και συνιστάται η χρήση τους μία φορά τη μέρα σε κάθε μάτι. Ένα μπουκαλάκι κοστίζει $80, συνταγογραφείται και διαρκεί ένα μήνα με ημερήσια χρήση.

 

 
 

Οι σταγόνες πρακτικά αντιμετωπίζουν την αδυναμία του φακού να αλλάζει σχήμα, μειώνοντας το μέγεθος της κόρης. Έτσι, κατ’ επέκταση μειώνεται η ποσότητα του φωτός που διαχέεται και αυτό που μπαίνει στο μάτι συγκεντρώνεται καλύτερα στον αμφιβληστροειδή, αυξάνοντας το εύρος των αποστάσεων όπου τα αντικείμενα εμφανίζονται εστιασμένα. Εντέλει, οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν καθαρά τα αντικείμενα τόσο μακριά, όσο και κοντά.

11 γυαλιά ηλίου που αγαπήσαμε μέσα από ταινίες

Η δραστική ουσία της σταγόνας χρειάζεται 15 λεπτά για να λειτουργήσει και η δράση της διαρκεί τουλάχιστον 6 ώρες. Οι πιθανές παρενέργειες που αναφέρονται είναι πονοκέφαλος, κόκκινα μάτια και μία μικρή δυσκολία σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού, μιας και μειώνεται το μέγεθος της κόρης.

Σε κάθε περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για περισσότερη έρευνα στις επιπτώσεις της ηλικίας στην όραση και ενώ το Vuity δεν αποτελεί μία μαγική θεραπεία, είναι για τώρα μία λύση για ορισμένες περιπτώσεις.©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved