Μερικές εναλλακτικές ασκήσεις για εσένα που βαρέθηκες τα deadlifts

Επειδή τα deadlifts είναι καλά για αρσιβαρίστες κι εσύ μάλλον δεν είσαι αρσιβαρίστας, ίσως πρέπει να στραφείς σε πιο σύνθετες και αποδοτικές ασκήσεις.

Στον μικρόκοσμο των γυμναστηρίων και της κοινότητας γύρω από αυτά, τα deadlifts έχουν τη φήμη του Ιερού Δισκοπότηρου μεταξύ των ασκήσεων. Δεν νοείται να είσαι σε οποιαδήποτε φάση χτισίματος μυϊκής μάζας ή αντοχής και να μην έχεις εντάξει στο πρόγραμμά σου μερικά deadlifts. Για κάποιους είναι και μονάδα μέτρησης της δύναμής τους και με βάση την επίδοσή τους στα deadlifts βάζουν τους στόχους που έχουν θέσει για το ιδανικό σώμα που θα έπρεπε να έχουν. Όμως το ότι γίνεται αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό, άλλωστε ο χώρος των γυμναστηρίων είναι γεμάτος από αστικούς μύθους που κάνουν μεγαλύτερο κακό παρά καλό. 

 

 

Αν είσαι powerlifter, τα deadlifts είναι δομικό στοιχείο της άσκησής σου, όμως αν δεν είσαι τα κέρδη που παίρνεις από αυτή την κίνηση είναι απειροελάχιστα στην καλύτερη περίπτωση, με τη χειρότερη να εγκυμονεί κινδύνους τραυματισμού. Από μηχανικής και μυοσκελετικής άποψης το να σηκώνεις την μπάρα μπροστά σου είναι μια αφύσικη στάση σώματος που μπορεί πολύ εύκολα να σε τραυματίσει. 

Η ίδια η κατασκευή της μπάρας όταν είναι μια απλή ευθεία κάνει δύσκολη την άσκηση μειώνοντας την ταχύτητας της άρσης και συνεπώς της μειώνει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα. Η ταχύτητα και η ομαλότητα της κίνησης σε μια άσκηση είναι κλειδιά για την αποτελεσματικότητά της, αλλά και την ασφάλειά της. Αν μπορούμε να αυξομειώνουμε την ταχύτητας της άρσης κατά βούληση, τότε έχουμε ένα ακόμα πιο πλήρες σετ ασκήσεων παίζοντας μόνο με την ταχύτητα της έλξης. 

Η σταθερή θέση των χεριών πάνω στη μπάρα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε καρπό, τένοντες κλπ ειδικά όταν αρχίσεις και αυξάνεις το βάρος της έλξης. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να πετάξεις τις έλξεις στον γυμναστηριακό κάλαθο των αχρήστων. Μπορείς πάντα τις βελτιώσεις και να τις κάνεις σωστές και αποδοτικές ασκήσεις.

 

Dumbbell Romanian Deadlift 

Αντικαθιστώντας την κλασική μπάρα με βάρη με σκέτα βάρη αποκτάς μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα χέρια. Επίσης δεν χρειάζεται να διανύεις όλη την απόσταση μέχρι το έδαφος και να καταπονείς  τη μέση σου.

Trap Bar Deadlift

 

 

Η αρχιτεκτονική της Trap Bar σου επιτρέπει να κάνεις την κλασική έλξη ενός deadlift με όσο βάρος θα ήθελες και ταυτόχρονα έχοντας τα χέρια σε μια πιο άνετη τοποθέτηση, μπορείς να κάνεις παράλληλες μικροασκήσεις. Από άλματα μέχρι κινήσεις που περιλαμβάνουν κι άλλες μυϊκές ομάδες με έμφαση στην εκγύμναση ολόκληρου του ποδιού. Η Trap Bar επιτρέπει την έλξη σε πιο φυσιολογική στάση σώματος, όπως συμβαίνει όταν πας να σηκώσεις τα ψώνια του super market. 

Kettlebell Deadlift 

 

 

Τα θαυματουργά και πολυδιάστατα kettlebells μπορούν να αντικαταστήσουν ακόμα και τα deadlifts. Λόγω σχήματος και λαβής τα kettlebells είναι το πιο κοντινό πράγμα στο φυσιολογικό σήκωμα πραγμάτων από το έδαφος ακολουθώντας τη εξελικτική πορεία του ανθρώπου μυοσκελετικά. Επίσης επιλέγοντας να σηκώσεις μικρότερα βάρη μπορείς να παίξεις λίγο με τη στάση του σώματος και να δοκιμάσεις πολύ διαφορετικές ασκήσεις από το κλασικό deadlift γυμνάζοντας περισσότερες μυϊκές ομάδες εκμεταλλευόμενος την πολυμορφικότητα των kettlebells.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved