Νέα έρευνα δείχνει τα πλεονεκτήματα που έχει η μουσική στο σώμα σου.

Για κάποιον τυχαίο όταν παίζω ντραμς μπορεί όντως να φαίνομαι σαν μεθυσμένο χταπόδι που έχει χάσει την πορεία του μέσα στο βυθό, αλλά για έναν νευρολόγο το θέαμα είναι κάτι διαφορετικό. Ο νευρολόγος βλέπει έναν άνθρωπο ο οποίος στην ουσία εκγυμνάζει τον εγκέφαλο του. Με λίγα λόγια το να παίζεις ένα μουσικό όργανο είναι κάτι παραπάνω από εκπαιδευτικό για τον εγκέφαλο σου.

Για πολλές δεκαετίες η επιστήμη ανακαλύπτει με ποιους τρόπους η εκμάθηση μουσικής μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο σου καλύτερο και πιο υγιή.

 

 

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σου όταν παίζεις μουσική;

Το να πατάς τις χορδές της κιθάρας σου ή να φυσάς μέσα σε μία τρομπέτα είναι κάτι παραπάνω από ένα γεγονός που παράγει ήχο, είναι εκγύμναση του εγκεφάλου, και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά το λέει πλέον όλη η Νευρολογία.

Το να είσαι κακός σε ένα όργανο είναι ακόμη καλύτερο για τον εγκέφαλο σου γιατί έτσι γυμνάζεται περισσότερο. Ακούγεται παράξενο αλλά δεν είναι. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη σου και να δυναμώσει τις εγκεφαλικές συνάψεις.

 

 
 

Πόσο καλό είναι για τον εγκέφαλο να ξέρεις ένα μουσικό όργανο;

Η νευρολόγος Nina Kraus επιμένει πως το να παίζεις ένα μουσικό όργανο είναι πραγματικά σαν να έπιασες το τζακ ποτ. Αυτή η πράξη είναι τόσο ευεργετική για τον εγκέφαλο που τελικά υπάρχουν τάξεις από ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες της μνήμης οι οποίοι καλούνται να μάθουν ένα μουσικό όργανο γιατί τους βοηθάει στη μνήμη.

Οπότε πρέπει να ξέρεις πως αν έχεις σκοπό να μάθεις, ακόμη και στα 50 σου, ένα μουσικό όργανο, πρέπει να το κάνεις γιατί θα σου κάνει καλό, ακόμη κι αν είσαι πολύ «άμπαλος» σε αυτό. Θέλεις λοιπόν να μάθεις να κοπανάς τα ντραμς; Αγόρασε ένα φτηνό σετ και χώσου πίσω από τα τύμπανα. Μάθε τους ρυθμούς γιατί αυτή η γυμναστική θα σου κάνει καλό στο μυαλό αλλά και στο σώμα.

 

 
 

Έχει σημασία να είσαι καλός;

Δεν έχει σημασία αν δεν είσαι καλός, αυτό δεν είναι το ζητούμενο, το ζητούμενο είναι να μπορέσει ο εγκέφαλος σου να δυναμώσει, και φυσικά θα το κάνει αν βάλεις λίγο παραπάνω προσπάθεια σε αυτό.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της νευροεπιστήμης είναι πως ανακάλυψαν πρόσφατα ότι ο εγκέφαλος δεν μικραίνει το ίδιο γρήγορα στους μουσικούς. Αν κάποιος εξασκεί την τέχνη ενός μουσικού οργάνου τότε είναι βέβαιο πως ο εγκέφαλος του θα υποπέσει σε σφάλματα πολύ πιο αργά απ’ ότι κάποιου που δεν παίζει μουσική.

πηγή

Δες εδώ για να δεις τι άλλο ανακάλυψαν για τα μουσικά όργανα και τον εγκέφαλο:

 

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved