Associated Press Θείε Frank, περίμενες ότι ο κόσμος θα χαμογελάει με τη μουσική σου;

Το μεγαλύτερο κληροδότημα του Frank Sinatra είναι η ελπίδα για μία καλύτερη ζωή.

Παρότι τα τραγούδια του Frank Sinatra δεν είναι από εκείνα που μπορείς να ακούσεις μόνο στις γιορτές, δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση που ο ίδιος γεννήθηκε Δεκέμβριο. Είναι ίσως και καρμικό. Ένας άντρας που μέσα από τα τραγούδια του ύμνησε τον έρωτα, την χαρά και την καλή ζωή, μόνο κοντά στα Χριστούγεννα θα μπορούσε να γεννηθεί.

Αν ρίξει κανείς μία ματιά στη ζωή του Sinatra πριν τι μεγάλες επιτυχίες και την δημιουργία των Rat Pack, θα έβλεπε πως ήταν γεννημένος για κάτι τέτοιο από την εποχή που ήταν ακόμη παιδί. Δεν ήταν κάτι που απλά έτυχε στη ζωή του, αλλά ένας στόχος που ξεκίνησε με αφορμή την αγάπη για το τραγούδι και τον έφερε μέχρι τις μεγαλύτερες πίστες τόσο στη Δυτική, όσο και στην Ανατολική Ακτή. Οι γονείς του Frank Sinatra λειτουργούσαν ένα παράνομο ταβερνείο και ο μόλις 9 χρονών Frank, τραγουδούσε στους πελάτες για έξτρα χρήματα. Από εκείνη την εποχή και μετά, προσπαθούσε να μοιάσει στο είδωλό του, τον Bing Crosby. Ο πατέρας του ήθελε να καταφέρει ο γιος του να περάσει σε κάποιος πανεπιστήμιο ή να γίνει επιχειρηματίας, αλλά δεν μπορούσε να αρνηθεί το ταλέντο που έβλεπε μπροστά στα μάτια του. Ο Frank είχε γεννηθεί για να κάνει αυτό και τίποτε άλλο.

 

 

 

Έτσι και αλλιώς δεν τα κατάφερε ούτε μέχρι το Γυμνάσιο μιας και συνεχώς έμπλεκε σε καβγάδες. Κάποια στιγμή ένας άλλος πιτσιρίκος αποκάλεσε τους γονείς του λαντζέρηδες. Ο Frank άρπαξε ένα τούβλο από το έδαφος και του έσπασε με αυτό την μύτη και τα μπροστινά δόντια. Αποβλήθηκε και οι ελπίδες του πατέρα του για να δει τον γιο του επιστήμονα, τελείωσαν μια και καλή. Όχι όμως και το αστέρι που είχε για την υποκριτική και την μουσική. Όταν πια κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, δεν ήταν λίγοι που του έλεγαν πως στάθηκε απλά τυχερός. Ωστόσο ο ίδιος είχε μία πολύ διαφορετική άποψη για την τύχη. «Η τύχη είναι σημαντική έτσι ώστε να μπορέσεις να πουλήσεις τον εαυτό σου κατάλληλα την κατάλληλη στιγμή. Μετά από αυτό όμως πρέπει να έχεις και το ταλέντο και να ξέρεις πως να το χρησιμοποιήσεις».

 

 

Όμως όλα αυτά για το πως ξεκίνησε ο Frank Sinatra και που έφτασε, είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό όμως για το οποίο είμαστε βέβαιοι -σχεδόν- είναι πως ούτε ο ίδιος ο θείος Frank δεν φανταζόταν εκείνη την εποχή ότι με τις εμφανίσεις του θα έγραφε ιστορία. Δεν έμεινε ξεχασμένος σε κάποιο χρονοντούλαπο ως ένα άλλοτε μεγάλο όνομα το οποίο έκλεισε τον κύκλο του. Ο Frank Sinatra γαλούχησε με την μουσική του δύο γενιές και τραγουδάει για ακόμη μία μέχρι σήμερα. Ίσως όχι με φυσική παρουσία, αλλά φροντίσαμε όλοι εμείς και όσοι υπήρξαν πριν από εμάς, για να μεταλαμπαδεύσουν την πεμπτουσία της μουσικής του: την ομορφιά της ζωής.

Ξέρουμε καλά πως ο κόσμος μπορεί να γίνει ένας κρύος και σκοτεινός τόπος, ο οποίος μάλιστα -ειδικά τον τελευταίο καιρό- δεν μπορείς να βρεις ότι βρίσκεται στα καλύτερα του με την πανδημία και όσα φέρνει. Ωστόσο ένα άκουσμα και μόνο της μουσικής του Frank, σου ζεσταίνει λίγο την καρδιά. Παίρνεις όλη εκείνη την ελπίδα και το θάρρος που χρειάζεται για να συνεχίσεις και να καταλάβεις την ομορφιά στα απλά πράγματα. Από το να κοιτάζεις τα αστέρια στο νυχτερινό ουρανό, μέχρι να σιγοτραγουδάς για τα μάτια μίας γυναίκας. Όλα εκείνα που μας εμπνέουν και γεμίζουν την ανθρώπινη καρδιά ζωγραφίζοντας χαμόγελα, ο Frank Sinatra τα εξύμνησε μέσα από την μουσική του. Έχτισε μέσα από τους στίχους και την εορταστική του ταυτότητα την ελπίδα για την καλύτερη εκδοχή της ίδιας μας την ζωή. Αυτή που αξίζει σε όλους μας.

 

 

Τώρα ειδικά με τις γιορτές που τα τραγούδια του θα παίξουν σε κάθε σπίτι, μεγάλο ή μικρό, φτωχικό ή πλούσιο, από ανθρώπους που τον γνωρίζουν και εκείνους που θα χορεύουν επειδή τώρα την έμαθαν, άραγε ο ίδιος το περίμενε ποτέ; Περίμενε ότι ένας ολόκληρος πλανήτης θα χαμογελάει με την μουσική του επειδή τα συναισθήματα της αγάπης και της ελπίδας θα είναι πιο έντονα από ποτέ; Η μεγάλη σου κληρονομιά θείε Frank, είναι πως μας θυμίζεις ότι αξίζει να ελπίζουμε ακόμη και στις πιο ζοφερές εποχές.

Και το έκανες πάντα, μα πάντα, με τον δικό σου τρόπο.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved