Unsplash Κι όμως η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι τόσο έξυπνη όσο νομίζουμε

Έρευνα έδειξε ότι τα μωρά την κερδίζουν σε τεστ ευφυίας και κάπως έτσι η εξέγερση των μηχανών αναβάλλεται.

Ποιος θα κέρδιζε σε μια δοκιμασία ευφυΐας: ένα μωρό ή το ChatGPT; Ίσως νομίζετε ότι γνωρίζετε την απάντηση σε αυτό. Σίγουρα, οι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας δεκαετιών για τα απαίσια ρομπότ έδειξαν ότι οι μηχανές θα είχαν ένα πλεονέκτημα. Αλλά μια πρόσφατη ανακάλυψη υποδηλώνει ότι μπορεί να κάναμε λάθος - και ίσως είναι καιρός να αρχίσουμε να στοιχηματίζουμε στα μωρά. Η πραγματική ζωή φυσικά και δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ίσως κάποιοι απογοητευτούν, αλλά μάλλον το σκηνικό του Terminator μάλλον θα αργήσει να έρθει.

Οι Ιάπωνες κατάφεραν να δημιουργήσουν αυθεντικό Terminator

 
 

Πολλά ακούμε για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα για το σύστημα ChatGPT, πως θα μας πάρει τις δουλειές κτλπ. Είναι όμως όντως κάτι που στέκει; Μήπως βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα;

 

 
 

Πλέον οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν μπει για τα καλά μέσα στις ζωές μας κι επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε αλλά και που εργαζόμαστε. Πολλά από τα επαγγέλματα που έχουμε μάθει ίσως να εξαφανιστούν στο σύντομο μέλλον. Αυτό έχει αρνητικές αλλά και θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία που ζούμε. Μερικά όμως από τα επαγγέλματα που γνωρίζουμε δεν είναι τόσο εύκολο να εξαφανιστούν μετά την εμφάνιση του ChatGPT. Μπορεί αυτό το λογισμικό να απειλεί πολλούς κλάδους αλλά όμως κάποια επαγγέλματα δεν μπορεί να τα ακουμπήσει ακόμη.

Είναι όμως τελικά η τεχνητή νοημοσύνη τόσο έξυπνη όσο λένε; Μία νέα έρευνα λέει πως όχι.

Μια νέα έρευνα του NYU με τίτλο «Commonsense ψυχολογία σε ανθρώπινα βρέφη και μηχανές», έβαλε τα μωρά 11 μηνών να κάνουν «κόντρες» με ένα μοντέλο AI που οι ερευνητές ονόμασαν «μοντέλα νευρωνικών δικτύων με γνώμονα τη μάθηση τελευταίας τεχνολογίας». Αυτό στο οποίο δοκιμάστηκαν και οι δύο ομάδες ήταν η αίσθηση του γιατί οι άνθρωποι κάνουν κάποια βασικά πράγματα.

 Αν κάνεις μία από αυτές τις δουλειές το ChatGPT δεν σε "ακουμπάει"

 
 
Όπως εξηγεί το άρθρο, τα μωρά 11 μηνών μπόρεσαν να αναγνωρίσουν στόχους και ρουτίνες παρατηρώντας μια σειρά βίντεο - και έδειξαν έκπληξη όταν απάντησαν σωστά. Η τεχνητή νοημοσύνη, συγκριτικά, χρειάστηκε περισσότερο χρόνο να αναγνωρίσει τα ίδια πράγματα.

Οι συγγραφείς της μελέτης το θεωρούν ως το πρώτο κεφάλαιο σε μια πολύ μεγαλύτερη γραμμή έρευνας. Στην περίληψη των αποτελεσμάτων, γράφουν ότι αυτή η μελέτη «κάνει το πρώτο βήμα στη δοκιμή του εάν η ανθρώπινη γνώση και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να οικοδομηθούν από τα θεμέλια των γνωστικών και αναπτυξιακών θεωριών». Για όσους ανησυχούν για μια πιθανή εξέγερση ρομπότ, μάλλον θα πρέπει να περιμένουν ακόμη κανέναν αιώνα και βάλε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved