Μία έρευνα θέλει να σε πείσει πως το κρύο κλίμα δεν είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί. 

Κανείς δεν θέλει να κρυώνει και σε κανέναν δεν αρέσει ιδιαίτερα ο χειμώνας. Σίγουρα όμως το κρύο μπορεί να κάνει καλό εκεί που δεν το περιμένεις τελικά. Ναι ο κρύος καιρός κάνει καλό στην υγεία κι αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά το λέει η επιστήμη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα οφέλη του κρύου καιρού είναι ανεπανάληπτα για τον οργανισμό μας, φυσικά με μέτρο και προσοχή έτσι. Δεν είπε κανείς να κάτσεις γυμνός στο χιόνι.

 

 
 

Γιατί το κρύο μπορεί να μεταλλάξει προς το καλύτερο τον εγκέφαλο;

Μια μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι εκτελούν κάποια γνωστικά καθήκοντα, όπως η λήψη αποφάσεων και η ηρεμία, με περισσότερο έλεγχο όταν πέσει ο θερμοστάτης.  Ουσιαστικά, γίνονται λιγότερο παρορμητικοί, πράγμα που σημαίνει πως σκέφτονται πιο καθαρά.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν πολύπλοκες εργασίες το καλοκαίρι από ό, τι το χειμώνα. Ο εγκέφαλος απαιτεί τη γλυκόζη για να λειτουργήσει, αλλά το σώμα τη χρησιμοποιεί περισσότερο όταν είναι ζεστό για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, αφήνοντας λιγότερα καύσιμα για συλλογισμό και μνήμη.

Σκέψου μόνο πόσες φορές στην πολλή ζέστη δε θέλουμε και δε μπορούμε να κάνουμε καμία δύσκολη εργασία και επίσης, είμαστε πιο αφηρημένοι πνευματικά. Αντιθέτως, τον χειμώνα είμαστε πιο δραστήριοι για εργασία.

 

 
 

Καίγονται πιο εύκολα οι θερμίδες

Όταν έχει κρύο, το σώμα λειτουργεί πιο σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του κορμού, η οποία είναι συνήθως περίπου 37 ° C. «Τα σώματά μας χρησιμοποιούν σημαντική ποσότητα ενέργειας για να μας κρατήσουν ζεστούς και για να υγρανθεί ο αέρας που αναπνέουμε όταν βγαίνουμε στο κρύο», λένε οι επιστήμονες.

Μια αμερικανική μελέτη του 2017 για 53 άτομα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες έκαψαν 34% περισσότερες θερμίδες ενώ πεζοπορούσαν όταν η θερμοκρασία κυμαινόταν μεταξύ -5 ° C και -10 ° C, από ό, τι έκαναν κατά την πεζοπορία σε 10 ° C ημέρες.

Εδώ θα δεις κι άλλες καλές πλευρές του κρύου καιρού για την υγεία μας:

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved