Οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν τη μπίρα ακόμη πιο νόστιμη

Και κάπως έτσι ο ζύθος γίνεται πιο «σέξι» από ότι ήδη ήταν.

Σχεδόν σε όλους μας αρέσει η μπίρα. Είναι ένα ποτό που μπορείς να το πιεις μόνο του ή να συνοδέψεις ένα φαγητό. Μπορείς να πιεις μια ελαφριά μπίρα και να ξεδιψάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες ή να πιεις μια πιο βαριά σκουρόχρωμη ή μοναστηριακή τον χειμώνα χαλαρώνοντας δίπλα στο τζάκι.

Όμως ποια είναι η διαδικασία παραγωγής της μπίρας; Η μπίρα είναι προϊόν ζύμωσης, πράγμα που σημαίνει πως ένας σακχαρομύκητας (η μαγιά) τρώει τα σάκχαρα και παράγει διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και αλκοόλ (αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη). Τόσο απλά. Μια τυπική μπίρα αποτελείται από 4 βασικά υλικά: βύνη, νερό, λυκίσκο και μαγιά. Εξετάζοντας τα ένα προς ένα σε συνδυασμό με το στάδιο στο οποίο τα χρησιμοποιούμε θα καταλάβουμε πλήρως τη διαδικασία παραγωγής της μπίρας.

 

 
 

Ξέχνα το κρασί, η μπίρα πάει περισσότερο με το τυρί

Οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν τη γεύση της μπίρας ακόμη καλύτερη και πιο νόστιμη. Οι σημερινές ψηλές, κυλινδρικές δεξαμενές ζύμωσης της μπύρας έχουν αντικαταστήσει τις πιο ρηχές, ανοιχτές, οριζόντιες δεξαμενές του παρελθόντος, επειδή παράγουν περισσότερη μπύρα για λιγότερα χρήματα, είναι πιο εύκολο να γεμίσουν, να αδειάσουν και να καθαριστούν. Έχουν υιοθετηθεί από τη μαζική πλειοψηφία της βιομηχανίας από τη δεκαετία του ‘70, ωστόσο έχουν πλήξει αρνητικά τη γεύση της μπύρας.

Συγκεκριμένα, κατά τη ζύμωση, η μαγιά μετατρέπει το 50% των σακχάρων σε αιθανόλη και το υπόλοιπο 50% σε CO2. Αυτό το παγιδευμένο, υπό πίεση στα κλειστά δοχεία, διοξείδιο του άνθρακα, επηρεάζει τη γεύση της μπίρας. Βρήκαν όμως τη λύση σε αυτό. Τώρα πλέον μπορούν να απομονώσουν περισσότερο τα στοιχεία που δίνουν γεύση στη μπίρα.

 

 
 

Μικροβιολόγοι από το Katholieke Universiteit του Βελγίου όμως έρχονται να δώσουν λύση. Ερευνώντας διαφορετικούς τύπους μαγιάς ανθεκτικούς στο CO2, βρήκαν μία μετάλλαξη μίας ποικιλίας η οποία μπορεί να διατηρήσει αναλλοίωτη τη γεύση της μπίρας.

Έτσι, μπόρεσαν μέσω γενετικής τροποποίησης CRISPR/Cas9, να εντάξουν τη μετάλλαξη και σε άλλες ποικιλίες μαγιάς, οι οποίες μπορούσαν πλέον να αντέξουν καλύτερα την πίεση του CO2 και να διατηρήσουν τη γεύση τους. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες μαγιάς, κάνοντας τις μπύρες πολύ πιο γευστικές από αυτό που ξέρουμε σήμερα, χωρίς να επηρεάζει τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της μπίρας.

Περαιτέρω έρευνα μπορεί να οδηγήσει και σε μεγαλύτερη αντοχή σε αυξημένες θερμοκρασίες. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από μία συγκεκριμένη εταιρία μπίρας, η οποία αναμένεται να πατεντάρει την τεχνολογία αυτή.

Πηγή



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved