Αν είσαι ακόμη φίλος με την πρώην σου τότε μάλλον είσαι ψυχοπαθής

Τουλάχιστον αυτό λέει πρόσφατη έρευνα για τις σχέσεις.

Το να είναι κανείς φίλος με την πρώην του είναι κάτι παράξενο, κάτι περίεργο και κάτι που ο κόσμος (ακόμα και οι φίλοι σου) δεν μπορεί να δεχτεί. Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, σίγουρα ακούγεται κάπως «ανώμαλο» και σίγουρα οι επιστήμονες ενδιαφέρονται πολύ για να το μελετήσουν σαν φαινόμενο. Κι αυτό ακριβώς έκαναν εδώ που τα λέμε. Έκαναν μία ολόκληρη έρευνα πάνω στο φαινόμενο και μας δίνουν τα αποτελέσματα. Τι να πει και κάποιος που είναι όχι απλά φίλος αλλά κολλητός με την πρώην του; Μα έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που είμασταν μαζί, διαβεβαιώνεις εσύ την δικιά σου αλλά εκείνη δε μπορεί με τίποτα να το συνηθίσει και φυσικά όλος ο κόσμος την στηρίζει. Τι λέει όμως η επιστήμη για το φαινόμενο αυτό; Τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου, μέσα στην ψυχοσύνθεση σου, αν είσαι κολλητός με την πρώην σου;

Η επιστήμη εξηγεί γιατί σου αρέσει να τα τσούζεις με τους κολλητούς σου

Η επιστήμη μπορεί να σου εξηγήσει που ακριβώς είναι το λάθος στο να είσαι φίλος με την πρώην σου. Εδώ μπαίνουν τα μεγάλα μέσα και δεν μπορείς να κρυφτείς. Όταν μιλάει η επιστήμη όλοι οι άλλοι πρέπει να σιωπούν. Έτσι έχουμε μάθει. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Όκλαντ κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα, ύστερα από έρευνα που διεξήγαγαν και η οποία δημοσιεύεται στο έντυπο Personality and Individual Differences: το να μένετε φίλοι με την πρώην δεν είναι σημάδι ωριμότητας, όπως μάλλον θα πιστεύετε και οι δύο, αλλά πιθανή ένδειξη ενός πιο σκοτεινού πράγματος, μιας ψυχοπάθειας. Υπάρχει κάτι το πολύ περίεργο στο να είσαι φίλος με την πρώην σου τελικά μας λένε οι επιστήμονες. Κάτι που ανησυχεί πολύ τους ψυχολόγους. Μα υπάρχουν τόσα άλλα σοβαρότερα προβλήματα, αυτό τους πείραξε, σκέφτεσαι εσύ. Έλα συγκεντρώσου όμως.

 

 
 

Οι ερευνητές Justin Mogilski και Lisa Welling ζήτησαν από 860 συμμετέχοντες, γυναίκες και άντρες, να απαριθμήσουν τα κίνητρά τους για να παραμείνουν σε φιλική σχέση με τους πρώην, ενώ τους πέρασαν από μία σειρά τεστ προκειμένου να καθορίσουν ποιος είχε χαρακτηριστικά σκοτεινής προσωπικότητας. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσοι κρίθηκαν πως πληρούσαν τα «κριτήρια μιας σκοτεινής προσωπικότητας» ήταν πιο πιθανό να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις με τους/τις πρώην. Οι λόγοι; Εγωιστικοί, οικονομικοί και σεξουαλικοί. Για να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρήματα, πληροφορίες και σεξ. Μήπως όμως είναι λίγο υπερβολικό τώρα αυτό; Μήπως γενικεύει πολύ; Δεν ξέρω, εγώ πάντως δεν νομίζω να έχω τόσο σκοτεινά κίνητρα. Τέλος πάντων, σίγουρα πρέπει να το ψάξω ίσως πιο βαθιά, ποιος ξέρει. Ο ψυχισμός του ανθρώπου είναι πηγάδι απύθμενο.

 

 
 

Τι λέει όμως ένας ειδικός που έχει σχέση με την έρευνα αυτή; Τι μας συμβουλεύει;  «Το να ξεπεράσεις ένα χωρισμό και να μπεις ξανά στο ερωτικό παιχνίδι, βγαίνοντας ραντεβού, είναι από μόνο του μια δύσκολη κατάσταση και το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος είναι να προβληματίζεται σχετικά με το αν η πρώην του είναι ψυχοπαθής επειδή θέλει να μείνουν φίλοι», σημειώνει η Dr, Paulette Sherman, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Dating from the Inside Out και συνεχίζει: «Όπως και να 'χει πάντως πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εύρημα που καταδεικνύει τις προθέσεις κάποιων ανθρώπων όσον αφορά στη συνέχιση της σχέσης και της μετάλλαξής της από ερωτική σε φιλική».

Δεν πρέπει όμως να είμαστε και λίγο πιο προσεκτικοί; Γιατί όλα να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι σώνει και ντε λόγω μίας έρευνας και μόνο; Η ψυχολόγος συνεχίζει:

«Έχω πελάτες που επιλέγουν να παραμείνουν φίλοι με τους πρώην τους για φυσιολογικούς και αλτρουιστικούς λόγους. Θέλουν το καλύτερο για εκείνους, απολαμβάνουν την παρέας τους, χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα ή να έχουν άλλου είδους ανήθικες απαιτήσεις. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να συμβεί και φυσικά δεν σημαίνει ότι όλοι οι πρώην που διατηρούν καλές, φιλικές σχέσεις έχουν ψυχοπαθητικές τάσεις και σκοτεινά κίνητρα».



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved