Ένα μοντέρνο αριστούργημα που αναλύει τα ελληνικά ταμπού, που ξέρει να βωμολοχεί με στυλ και ταυτόχρονα να σπάει τα ταμεία.

Σεξ, σεξ, σεξ, παντού σεξ, ακούμε να μουρμουράνε στο trailer, ο έρωτας είναι αστικό κατασκεύασμα. Φυσικά έχουν σε όλα δίκιο. Γιατί αν δεν είχαν δίκιο το Safe Sex δεν θα είχε ορίσει μία ολόκληρη εποχή, δεν θα είχε βάλει τις βάσεις για το τι θα ακολουθούσε στην ελληνική κοινωνία των 2000's. Λίγο πριν από το φημισμένο Y2K ιό που θα κατέστρεφε όλους τους υπολογιστές και τα χρηματικά συστήματα του κόσμου, λίγο πριν την έναρξη του νέου αιώνα, βγήκε στο σινεμά αυτό εδώ το μοντέρνο διαμάντι του ελληνικού σινεμά. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τότε ο ελληνικός κινηματογράφος δεν είχε και τόσα πολλά να δείξει όσο αφορά την απενοχοποίηση του βρισίματος και του σεξ. Είχαμε σίγουρα κάτι Γυναίκες Δηλητήριο που μας είχαν βάλει στο τριπάκι κάποια χρόνια πιο πριν αλλά όμως ποτέ άλλοτε δεν έγινε τόσο mainstream αυτό που λέμε έξω από τα δόντια και χωρίς ταμπού.

 

 
 

Μια σάτιρα της μικροαστικής ζωής στη σύγχρονη Ελλάδα, όπου παρουσιάζεται μέσα από μια σειρά από διαφορετικές ιστορίες με κεντρικό γνώμονα το σεξ. Διάλογοι που είναι ειλικρινείς και σπάνε κόκαλα, χαρακτήρες που είναι απελπισμένοι και δεν έχουν καμία άλλη διέξοδο εκτός από το σεξ, καρικατούρες της γκροτέσκας και στρεβλής ελληνικής κοινωνίας των αρχών του 21ου αιώνα.

 

 
 

«Σπιρτόκουτο»: Η ταινία που άνοιξε την ταφόπλακα της ελληνικής οικογένειας

Παρακολουθούμε πολλά και διαφορετικής κουλτούρας και κοινωνικής τάξης ζευγάρια και τη σχέση τους με το σεξ σε παράλληλες ιστορίες, που έχουν ως επίκεντρο δράσης την Αθήνα. Τα σκηνικά είναι πολλά και όλα έχουν μέσα τους μία τραγικότητα που τελικά καταλήγει στο κοινό μέσα από έναν δίαυλο κωμωδίας. Το σενάριο όμως είναι έξυπνο και τελικά αρκετά βαθύ, γιατί μπορεί μέσα από το γέλιο να μας βάλει να σκεφτούμε, μέσα από το άπειρο βρισίδι που πέφτει να μας κάνει να δούμε τους εαυτούς μας όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Oι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου γίνονται η προσωποποίηση του ιδανικού συγγραφικού αλλά και σκηνοθετικού διδύμου που δεν έχει πραγματικά τίποτα να ζηλέψει από το Χόλυγουντ και τις μεγάλες παραγωγές του εξωτερικού.

 

 
 

Τα ονόματα που παρελαύνουν στο cast είναι πραγματικά άπειρα και είναι όλα γνωστά και ταλαντούχα. Ποιον να πρωτοθυμηθούμε πραγματικά. Ουσιαστικά από την οθόνη περνάνε όλοι οι γνωστοί και διάσημοι ηθοποιοί της εποχής εκείνης (1999). Η λίστα είναι μεγάλη: Σπύρος Παπαδόπουλος, Ρένια Λουϊζίδου, Κρατερός Κατσούλης, Κώστας Κόκλας, Μαρία Καβογιάννη, Ελένη Καστάνη, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Παύλος Χαϊκάλης, Τάσος Χαλκιάς, Μίμης Χρυσομάλλης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Σπεράντζα Βρανά, Τζέση Παπουτσή, Εβελίνα Παπούλια, Βίκυ Κουλιανού, Ελένη Γερασιμίδου, Τζίμης Πανούσης, Νένα Μεντή, Δημήτρης Καταλειφός.

 

 

Εκμέκ Παγωτό: Ο τηλεοπτικός ύμνος για την Ελληνική νευρωτική οικογένεια

Το Safe Sex είναι ένας πρόδρομος όλων των σεξοκωμωδιών των δύο τελευταίων δεκαετιών, που σαν μανιτάρια ξεπετάγονται ακόμη και σήμερα και μιλάνε για το σεξ, με τη διαφορά ότι το Safe Sex έχει μία υπόγεια αισθητική και άπτεται της σεξουαλικότητας, δηλαδή καταπιάνεται πολύ με το σεξ φαινομενικά, αλλά στην πραγματικότητα μιλάει για την ίδια την ελληνική κοινωνία και τα ταμπού της, τη μιζέρια της, την μικροπρέπεια της και την οπισθοδρόμηση που την χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα. Η ταινία όταν βγήκε το 1999 πήρε ίσως τις πιο κακές κριτικές που έχει πάρει ποτέ μία τόσο εμπορική ταινία. Κι όμως έμεινε στις καρδιές μας και εκεί θα μείνει για πάντα γιατί τελικά η ταινία όχι απλά ήταν καλή αλλά άφησε την δική της ιστορία στο ελληνικό σινεμά. Σε μικρό χρονικό διάστημα, παρά τις κακές κριτικές, έκοψε μεγάλο αριθμό εισιτηρίων, φθάνοντας τα 1.500.000 εισιτήρια πανελληνίως. Η ταινία ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου, μέχρι το 2003, ρεκόρ το οποίο καταρρίφθηκε από την Πολίτικη Κουζίνα.

 

 
 

Και τελικά για άλλη μια φορά είναι οι ατάκες που μένουν στον κόσμο. Και το Safe Sex έχει άπειρες από αυτές. Μόνο να κάτσει κανείς να δει την ταινία αμέσως καταλαβαίνει πως όντως κάθε σκηνή είναι και μία ιστορική ατάκα, ατάκα που θα την λες με τους κολλητούς σου και θα σκάτε στο γέλιο. Το Safe Sex είναι υπεράνω της τέχνης, είναι η ζωή η ίδια. Ακόμη και σήμερα παραμένει το ίδιο καυστική. Αν αναρωτιέσαι γιατί, τότε ρίξε μια ματιά γύρω σου ή τελικά και μέσα σου.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved