Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί για το ποια μορφή άσκησης είναι προτιμότερο να κάνουμε: Για παράδειγμα περπάτημα ή ποδήλατο; Το ζήτημα είναι να σκεφτούμε πώς μία άσκηση βοηθάει στο να υπάρχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία μας. Η παρακάτω έρευνα ενδέχεται να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να παραμείνει νέος. Πάμε να δούμε.
Έρευνα για την ποδηλασία
Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχεδόν 480.000 άτομα από τη UK Biobank, με μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 57 έτη και τα οποία δεν είχανε εμφανίσει κανένα σημάδι άνοιας. Τα δεδομένα περιλάμβαναν τους κύριους τρόπους μετακίνησης και κοινωνικό-δημογραφικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για διάμεση διάρκεια 13 ετών.
Πόσο πρέπει να περπατήσεις για να ξεφουσκώσεις;
Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες που βασίστηκαν στον τρόπο που μετακινούνται. Η μία κατηγορία που περιλάμβανε τη μη ενεργή ομάδα δηλαδή τους συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα ή κάποιο άλλο μεταφορικό όχημα ή ακόμη και δημόσια μέσα μεταφοράς.
Οι άλλες δύο ομάδες δηλαδή δύο και τρία ήταν εκείνες που πήγαιναν με τα πόδια, αλλά και εκείνες που έπρεπε να περπατήσουν συνδυαστικά με κάποιο όχημα μεταφοράς. Η τέταρτη ομάδα περιλάμβανε τους συμμετέχοντες που είτε χρησιμοποιούσαν μόνο ποδήλατο είτε χρησιμοποιούσαν ποδήλατο σε συνδυασμό με κάποιον άλλο τρόπο.
Οφέλη από το περπάτημα: Τι συμβαίνει στο σώμα ανάλογα με τη διάρκεια;
«Οι ενεργές μετακινήσεις (π.χ. περπάτημα/ποδήλατο) είναι μια εφικτή, βιώσιμη μορφή άσκησης που υιοθετείται ευρέως από το κοινό» αναφέρει σχετικά ο Δρ. Liangkai Chen, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Υγιεινής Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong της Κίνας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Πόσο ευεργετικό είναι το ποδήλατο για τον εγκέφαλο;
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν τακτικά ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους φάνηκαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς.
«Το βασικό μας εύρημα: Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ποδήλατο/μεικτούς τρόπους ποδηλασίας φάνηκαν να έχουν 19% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 22% χαμηλότερο κίνδυνο νόσουσε σχέση με τους μη ενεργούς τρόπους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Chen. «Αυτό πιθανότατα προέρχεται από την υψηλότερη αερόβια ένταση της ποδηλασίας και τη γνωστική δέσμευση (πλοήγηση, συντονισμός), η οποία θα μπορούσε να ενισχύει τη νευροπλαστικότητα περισσότερο από ό,τι το περπάτημα μόνο» κατέληξε ο ίδιος.