Τίποτα δεν θα πάει στραβά με τη βρώμη στη διατροφή σου

Γιατί πρέπει να ξεκινήσεις να την τρως άμεσα.

Αν υπάρχει κάτι αλάνθαστο για τη διατροφή, αυτή είναι η βρώμη.  Εξαιρετικά καλή για την ακρίβεια. Παρέχει μια πλούσια δόση από φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες και απαραίτητα βιταμίνες και μέταλλα. Εφόσον δεν το κάνεις mix με άλλα πράγματα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και γλυκαντικά η βρώμη θα είναι για πάντα μια άκρως θρεπτική επιλογή.

Εφόσον δεν είναι επεξεργασμένη, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Και, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι για να προετοιμάσεις το πιάτο με τέτοιο τρόπο, ώστε να το κάνεις ακόμη πιο νόστιμο.  Για παράδειγμα να προσθέσεις γαρνιτούρες όπως κανέλα, βατόμουρα, φράουλες, μπανάνες ή ρόδι και ξηρούς καρπού.  Ακόμη, καρύδια, αμύγδαλα σε φέτες , φιστίκια, σπόροι chia και λιναρόσπορος. Όλα κάνουν.

 

 

Από μία συστηματική έρευνα το 2015,  διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση βρώμης, λόγω της παρουσίας της ουσίας βήτα-γλυκάνης, μείωσε σημαντικά την αιμοσφαιρίνη A1C, τη γλυκόζη στο αίμα, τη συνολική χοληστερόλη και την LDL – αυτή που ονομάζουμε κακή χοληστερόλη.

Μιλώντας για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το πλιγούρι βρώμης βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης και στη μείωση της απελευθέρωσης γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Η βρώμη είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες βήτα-γλυκάνης, η οποία δημιουργεί ένα πολύ παχύρρευστο τζελ που επιβραδύνει την κένωση του στομάχου και προσκολλάται στην LDL (κακή χοληστερόλη) για να την αποβάλλει από το σώμα.

Εξαιτίας αυτού, η κατανάλωση της μπορεί να συμβάλει σε βελτιώσεις στον αριθμό της χοληστερόλης και στα υγιή βακτήρια του εντέρου, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη του 2022. Επίσης διαπιστώθηκε ότι μειώνει σημαντικά τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, έναν φλεγμονώδη βιοδείκτη μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία σε διάφορους τομείς, από τη λειτουργία των αρθρώσεων έως τη γνωστική λειτουργία.

Οπότε μην τη σνομπάρεις. Είναι ένας εξαιρετικός και υγιής τρόπος να ξεκινήσει η μέρα σου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved