Τι είναι η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου - Και πώς θα την αναπτύξεις;

Για να έχεις καλή μνήμη. 

Πολλές φορές διαβάζουμε ή ακούμε ειδικούς να μας λένε πως πρέπει να μαθαίνουμε νέες δεξιότητες και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Αυτή τη φορά, ήρθε η ώρα να το δούμε και πρακτικά τι σημαίνει αυτό. Ας ξεκινήσουμε με μια μια μελέτη. Συγκεκριμένα, πριν μια δεκαετία, νευροεπιστήμονες στο University College του Λονδίνου δημοσίευσαν μια έρευνα σχετικά με το μέγεθος και τη δομή του εγκεφάλου των οδηγών ταξί του Λονδίνου.

Έρευνα: Υπάρχει τελικά διαφορά ανάμεσα στον ανδρικό και τον γυναικείο εγκέφαλο;

Ειδικότερα, όπως φάνηκαν από τα αποτελέσματα, ο εγκέφαλος των οδηγών ταξί ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με άλλους συνομήλικους τους. Μάλιστα, η διαφορά ήταν μεγαλύτερη στην περιοχή του ιππόκαμπου, η οποία συνδέεται στενά με τη μνήμη. Από ότι φαίνεται διασχίζοντας σε καθημερινή βάση τους δρόμους της πόλης, φαίνεται πως ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται περισσότερο, καθώς τα νευρωτικά τους δίκτυα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Ουσιαστικά, με πιο επιστημονικούς όρους μιλάμε για νευροπλαστικότητα.

 

 

Τι είναι η «νευροπλαστικότητα»;

Η «νευροπλαστικότητα» είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται, δημιουργώντας νέες νευρωτικές συνδέσεις για το υπόλοιπο της ζωής του. Και γιατί το θέλουμε αυτό; Ένας εγκέφαλος που αναδιοργανώνεται συνεχώς είναι πιο ανθεκτικός ή «νεανικός». Όσο περισσότερο επιδιώκουμε τη νευροπλαστικότητα, τόσο πιο πιθανό είναι να θυμόμαστε πράγματα, να μαθαίνουμε νέες δεξιότητες, να προσαρμοζόμαστε σε νέα περιβάλλοντα και να προστατεύουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Το πόσο σημαντική είναι για τη ζωή μας η νευροπλαστικότητα φαίνεται και από τις εργασίες που καλούνται να κάνουν οι άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό. Για παράδειγμα καλούνται να κάνουν λογοθεραπεία ή μαγειρική έχοντας στόχος να αναπτύξουν εκ νέου τη γνωστική τους λειτουργία. Είναι ένας δύσκολος δρόμος, αλλά η πρόοδος είναι δυνατή.

Τι παθαίνει ο εγκέφαλος σου όταν δεν κοιμάσαι

Για να έχουμε μία γερή μνήμη μπορούμε να ξεκινήσουμε με τα παρακάτω:

Ανακαλύψτε νέες δεξιότητες

Οι άνθρωποι που είναι πολυσχιδείς και έχουν ενδιαφέροντα πάντα είναι γοητευτικοί. Βέβαια, τις περισσότερες φορές είναι ο τύπος του ανθρώπου που αναζητά νέα ερεθίσματα, ωστόσο μπορείς να βρεις πράγματα να κάνεις ακόμη και εσύ που είσαι λίγο τεμπέλης. Μπορείς να κάνεις μαθήματα μαγειρικής, ζωγραφικής ή ακόμη και υποκριτικής. Και γιατί όχι να μην μάθεις και μία καινούργια γλώσσα; Βρες κάτι που να σε εκφράζει.

Ταξίδια

Μαζί με τη νέα γλώσσα που μαθαίνεις, πήγαινε και ένα ταξιδάκι για να την εξασκήσεις. Τα ταξίδια είναι σημαντικά για την εξέλιξή μας από το να πηγαίνεις στο Ναύπλιο μέχρι το να πας στην Αμερική. «Ανοίγουν» το μυαλό και φέρνουν νέες πληροφορίες και γνώσεις. Βλέπεις πώς σκέφτεται και λειτουργεί και ένας άλλος λαός και αρχίζεις και ξεφεύγεις από τη μοναδικότητά σου.

Κοινωνικότητα

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και αυτό σημαίνει πως θέλει να περιβάλλεται με κόσμο. Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου, βγες έξω, γνώρισε ανθρώπους και επικοινώνησε. Τι καλύτερο από το να βγαίνεις με φίλους και να συζητάτε;

Νέοι άνθρωποι

Και νέοι ηλικιακά και άτομα που μπορεί να γνώρισες πρόσφατα. Οι νεότεροι άνθρωποι έχουν μια άλλη ματιά για τη ζωή από τους μεγαλύτερους και είναι υγιές αυτό. Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να δεις πως σκέφτονται και οι νέοι άνθρωποι και να «επεκτείνεις» τον τρόπο της σκέψης σου.

Ευελιξία

Ναι, πρέπει να έχεις ευελιξία στον τρόπο που σκέφτεσαι και να αναθεωρείς όταν βλέπεις ότι κάτι μπορεί να το σκέφτεσαι λάθος. Δώσε το περιθώριο στον εαυτό σου να αναπροσαρμόζεται.

Γυμναστική

Ναι, πάντα η άθληση βοηθάει τον άνθρωπο είτε είναι πέντε ετών είτε είναι εβδομηνταπέντε. Η άθληση πρέπει να είναι στην καθημερινότητά σου.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved