Γιατί οι γαρίδες αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου;

Φουλ στην πρωτεΐνη. 

Είναι το πιο δημοφιλές θαλασσινό, μπορεί να μαγειρευτεί με άπειρους τρόπους και να μπει σε δεκάδες συνταγές. Από το τηγάνι σε μακαρονάδες και από εκεί σε τάκο. Οι γαρίδες κατατάσσονται στις τροφές που έχουν umami γεύση, δηλαδή την λεγόμενη 5η γεύση. Όμως πέρα από αυτό το κομμάτι, οι γαρίδες είναι θρεπτικές και περιέχουν λίγες θερμίδες. Ενδεικτικά, έχουν 140-150 θερμίδες ανά 100 γρ. (βραστές ή ψητές). Αξίζουν, όμως μια θέση στη διατροφή σου; Πάμε να δούμε. 

Η πιο γευστική συνταγή για γαρίδες

Εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς

Περιέχουν πολλά ευεργετικά θρεπτικά για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των ακόρεστων λιπαρών, των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της ασταξανθίνης (αντιοξειδωτικό). Τα ακόρεστα λιπερά συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 αυξάνουν τα επίπεδα της HDL -καλή χοληστερόλη - ενώ μειώνουν τα επίπεδα της LDL -κακή χοληστερόλη. Αυτά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα παίζουν τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη (ή στην πρόληψη) καρδιακών παθήσεων. Εν τω μεταξύ, οι γαρίδες είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν ασταξανθίνη, αντιοξειδωτικό που  βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των καρδιακών παθήσεων, επηρεάζοντας θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης.

Πλούσιες σε πρωτεΐνη

Ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέγει κάποιος τις γαρίδες είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Ουσιαστικά, 85 γρ. περιέχουν περίπου 20 γρ. πρωτεΐνης. Γενικά, είναι γνωστό πως η πρωτεΐνη βοηθά στην καλή λειτουργία των μυών και στην πέψη.

Για τον θυρεοειδή

Στις  γαρίδες θα βρεις επίσης δύο από τα πιο σημαντικά μέταλλα για την υγεία του θυρεοειδούς: ιώδιο και σελήνιο. Το ιώδιο χρειάζεται για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς, ενώ το σελήνιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στους θυρεοειδείς αδένες. Μάλιστα,  το σελήνιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί φυσικά στα τρόφιμα, καθιστώντας τις γαρίδες διατροφικά πολύτιμες.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Στις γαρίδες περιέχονται μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε και ψευδαργύρου, που ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η κατανάλωσή τους βοηθά στη μείωση της αίσθησης της κόπωσης και της εξάντλησης.

Γεμάτες από βιταμίνες και μέταλλα

Εκτός από όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που έχουν ήδη αναφερθεί, οι γαρίδες είναι γεμάτες με υγιεινά μικροθρεπτικά συστατικά όπως χολίνη, φώσφορος, χαλκός και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όλα αυτά συνεργάζονται μεταξύ τους για να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου, των οστών, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των νεύρων.

Γαρίδες με κάρυ και ρύζι

Πριν την κατανάλωσή τους

Τα διατροφικά οφέλη των γαρίδων είναι αναμφισβήτητα, ωστόσο πρέπει να έχεις μερικά πράγματα κατά νου πριν την κατανάλωσή τους. Για παράδειγμα, τις αλλεργίες. Οι γαρίδες είναι από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα μαζί με άλλα οστρακοειδή. Πρέπει να εξετάσεις αυτή την πιθανότητα.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις από πού προέρχονται οι γαρίδες. Σε περίπτωση που πάρεις κατεψυγμένες, πρέπει να ελέγχεις πολύ καλά τη συσκευασία για τις πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές παραγωγής και προέλευσή τους. Σε περίπτωση, που παίρνεις από ιχθυοπώλη, κάνε μερικές ερωτήσεις σχετικά με το πώς έφτασαν στον πάγκο του.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved