associated press Πόσο πρέπει να κρατάει ιδανικά ο μεσημεριανός υπνάκος;

Ο λεγόμενος power nap είναι ευεργετικός αλλά έχει τους δικούς του κανόνες.

Πρέπει να έχεις πατήσει τα πρώτα -άντα για να εκτιμήσεις τις ευεργετικές ιδιότητες της μεσημεριανής σιέστας. Του απογευματινού υπνάκου που αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στο πρωινό ξύπνημα και τον βραδινό ύπνο. Ο λεγόμενος power nap είναι σύντομος και δυνατός. Συμβαίνει με τους σεισμούς και με τη σεξουαλική ζωή σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι εκείνη η απαραίτητη ξεκούραση που δίνει ώθηση ώστε να συνεχίσουμε την ημέρα, μεγιστοποιεί την απόδοσή μας και αποτελεί συμπληρωματικό της ολοκληρωμένης ξεκούρασης όταν υπάρχει συσσωρευμένο έλλειμμα ύπνου.

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή. Εκείνη προσοχή μεταξύ κενού και αποβάθρας, εκείνη η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεράσεις, εκείνο το «παν μέτρον άριστον». Ο power nap έχει διάρκεια ανάμεσα στα 10 και τα 30 λεπτά και αυτό είναι το ιδανικό εύρος χρόνου ώστε να αναζωογονηθεί ο εγκέφαλος και να αποκατασταθεί η ενέργεια χωρίς να μπαίνουμε σε μουντ αδράνειας. Σύμφωνα με τη NASA, οι πιλότοι απολαμβάνουν έναν υπνάκο 26 λεπτών, ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά 34% και την εγρήγορση κατά 54%.

 

 

Οι σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι περιλαμβάνουν κυρίως τα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου, γνωστοί ως Non-REM. Αυτό διασφαλίζει ότι αισθανόμαστε ακόμα ανανεωμένοι όταν ξυπνάμε. Διαφορετικά, μπαίνουμε βαθιά στον κύκλο του ύπνου, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε αποπροσανατολισμένοι και κυκλοθυμικοί όταν ξυπνάμε. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «αδράνεια ύπνου».

Η τηλεργασία έφερε τον μεσημεριανό ύπνο στην Gen Z

Γενικότερα ο βαθύς ύπνος (ή ύπνος REM) είναι υπέροχος. Είναι το πλέον σημαντικό στάδιο του ύπνου. Σε αυτή τη φάση σημειώνεται αξιοσημείωτη εγκεφαλική δραστηριότητα η οποία με αυτή που έχουμε κάποιες φορές όταν είμαστε ξύπνιοι. Παίζει άκρως σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά τη διαδικασία μνήμης, καθώς πολλές επιστημονικές μελέτες συγκλίνουν στο ότι έχει άμεση σχέση με την ικανότητα αποθήκευσης νέων πληροφοριών στη μακροπρόθεσμη μνήμη, όπως και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των νευρωνικών καναλιών του εγκεφάλου. Πέραν αυτών πολλοί ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία του ύπνου REM, ως προς την πνευματική διαύγεια, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το ερέθισμα, όπως και την αντίληψη του πόνου.

 

 

 

Τα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας που συντελούνται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ύπνου παράλληλα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση των νευρικών συνδέσεων. Αλλά όταν χρειαζόμαστε αυτό το γρήγορο μπουστάρισμα, η καλύτερη λύση είναι ο γρήγορος υπνάκος. Φυσικά η ακριβής ιδανική διάρκεια ενός μεσημεριανού ύπνου μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ατόμων και μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες μέχρι να την βρουν.

Εναλλακτικά πάντα υπάρχει η λύση του ξυπνητηριού που δε θα επιτρέπει στο σώμα σου και στον εγκέφαλο να πέσει σε λήθαργο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved