Η τηλεργασία έφερε τον μεσημεριανό ύπνο στην Gen Z

Το καλύτερο από όλα είναι ότι μάλλον βοηθάει στην παραγωγικότητα.

Δεν αποτελεί είδηση ότι η δουλειά από το σπίτι έδωσε σε πολλούς εργαζόμενους τη χαρά της ευελιξίας. Το ωράριο 9-5 μπορεί να είναι ο κανόνας για την πλειοψηφία των εταιρειών, όμως όλοι ξέρουμε ότι «σπάει» τη μέρα στη μέση και δεν μας αφήνει να φάμε σαν άνθρωποι μια μπουκιά σε ζεστό φαΐ της προκοπής. Φυσικά δεν μας αφήνει και να ρίξουμε κι έναν ωραίο υπνάκο μετά εκτός κι αν κάποιος είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνος και το κάνει στο γραφείο του πάνω στο πληκτρολόγιο ή σε κάποιο απόμερο μέρος στην αποθήκη. 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα το πρόβλημα αυτό μάλλον οδεύει προς επίλυση μιας και οι νέοι εργαζόμενοι ενέταξαν τον μεσημεριανό τους ύπνο στην εργασιακή ρουτίνα. Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία στρωμάτων Plushbeds και συμμετείχαν 1.000 Αμερικανοί. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι οι 2 από τους 3 εκπροσώπους της Gen Z απάντησαν πως κοιμούνται αρκετά συχνά το μεσημέρι ενώ το 80% έχει κοιμηθεί τουλάχιστον μία φορά.

 

 

Αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά μόνο την Gen Z, αλλά και τις μεγαλύτερες ηλικίες που μπορεί να κατηγορήσουν τους νέους για τεμπελιά. Το 70% των millennials, το 60% της Gen X, αλλά και το 71% των boomers δήλωσαν πως γλυκοκοίταξαν το μαξιλάρι τους κάποιο μεσημέρι. 

Το ενδιαφέρον με το σημαντικά υψηλότερο ποσοστό στη Gen Ζ είναι ότι εφάρμοσαν τον μεσημεριανό ύπνο με το ξεκίνημα του εργασιακού τους βίου και δεν προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα της ελευθερίας κινήσεων που προσφέρει η τηλεργασία.

  

 

Επίσημα οι εταιρείες δεν ενθαρρύνουν το διάλειμμα για σιέστα, αλλά τα στοιχεία από την παραγωγικότητα δείχνουν ότι ίσως θα έπρεπε να περάσουν από το στάδιο της ανοχής, στη θεσμοθέτηση του μεσημεριανού ύπνου. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν πως γύρισαν πολύ πιο ενεργοί και κεφάτοι στη δουλειά μετά από έναν ολιγόλεπτο ύπνο. Το ένα τρίτο δήλωσε πως ένιωσε πιο δημιουργικό. Ένα επίσης 30%, και ίσως το πιο σημαντικό, δήλωσε πως ένας ολιγόλεπτος μεσημεριανός ύπνος διόρθωσε την κούραση από έναν κακό ύπνο το προηγούμενο βράδυ και βελτίωσε τον ύπνο τον επόμενο. 

 

 

Από την άλλη ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται και με περισσότερα λεφτά. Στατιστικά οι υπναράδες έχουν καλύτερες θέσεις εργασίας και ήταν πιο πιθανό να κερδίσουν κάποια προαγωγή τη χρονιά που μας πέρασε. Ακόμα όσοι έχουν εντάξει τον μεσημεριανό ύπνο στην εργασία τους έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να κερδίζουν πάνω από 100.000 δολάρια τον χρόνο.  

Το δείγμα της έρευνας δεν είναι τόσο μεγάλο για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, όμως φαίνεται πως το διάλειμμα για ύπνο το μεσημέρι θα είναι ένα από debate που θα μας απασχολήσουν για το μέλλον των εργασιακών συνθηκών μαζί με το θέμα της εργάσιμης εβδομάδας των 4 ημερών. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved