pexels Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν έχεις όρεξη να φας;

Η απώλεια της όρεξης μπορεί να μη σημαίνει τίποτα ή ίσως είναι σημάδι πως κάτι σοβαρό συμβαίνει στον οργανισμό σου.

Καλά πώς γίνεται να μην έχεις όρεξη να απολαύσεις το αγαπημένο σου γεύμα; Είναι δυνατόν να παραγγείλει η παρέα πιτόγυα και εσύ να αποφασίσεις να απέχεις γιατί δεν πεινάς; Κι όμως υπάρχουν αυτές οι στιγμές. Εκείνες οι μέρες που δεν έχεις καμία απολύτως όρεξη για φαγητό και αναρωτιέσαι αν αυτό είναι όντως φυσιολογικό. Αν αυτό δε συμβαίνει συχνά, δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Ωστόσο αν η απώλεια της όρεξης είναι τακτικό φαινόμενο, τότε μπορεί να σημαίνει ότι ενδεχομένως να πάσχεις από μία ιατρική πάθηση, αναφέρει η Kacie Vavrek, RD, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Παρακάτω θα διαβάσεις όλους τους λόγους που πιθανώς οφείλονται για την έλλειψη όρεξης και το πόσο σημαντικοί είναι.

 

 

Κοινό κρυολόγημα

Το να χάνεις την όρεξή σου όταν είσαι άρρωστος είναι κάτι σύνηθες. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες φορές χάνουμε κιλά όταν είμαστε άρρωστοι. Είναι απλό. Δεν τρως, οπότε χάνεις κιλά. Τα λευκά αιμοσφαίρια απελευθερώνουν κυτταροκίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης, αλλά αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια της όρεξης. Οι βακτηριακές λοιμώξεις όπως η πνευμονία και ο στρεπτόκοκκος μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια όρεξης.

Έρευνα αποκαλύπτει γιατί σου κόβεται η όρεξη μετά την έντονη άσκηση

Στρες και άγχος

Ένας λόγος είναι ότι το στρες κάνει το σώμα μας να απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται επινεφρίνη (ονομάζεται επίσης αδρεναλίνη), η οποία μειώνει προσωρινά την πείνα σύμφωνα με το Harvard Health. Ωστόσο, αυτή η απώλεια όρεξης είναι συνήθως βραχύβια. Το επίμονο στρες μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση κορτιζόλης στο σώμα, μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη.

Αλλαγή του καιρού

Υπάρχει λόγος που οι περισσότεροι λαχταρούν πιο ελαφριά φαγητά όπως σαλάτα και φρέσκα φρούτα το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται σαν να παραλείπουν τελείως γεύματα όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, σύμφωνα με την Vavrek. «Τα ζεστά περιβάλλοντα μπορούν να καταστείλουν την όρεξη, ενώ αντιθέτως τα κρύα περιβάλλοντα μπορούν να αυξήσουν την όρεξή σου». Το σώμα παράγει θερμότητα όταν τρώει. Εάν οι θερμοκρασίες είναι αφόρητα ζεστές, θα αισθάνεσαι λιγότερη όρεξη για ένα γεύμα που θα έχει αποτέλεσμα να αυξήσεις τη θερμοκρασία του σώματος.

 

 

Σωστή διατροφή

Στην πραγματικότητα, αν τρως τη σωστή ποσότητα δύο βασικών θρεπτικών συστατικών σε κάθε γεύμα, ενδεχομένως να μην πεινάς ανάμεσα στα γεύματα. Ποια είναι αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά; Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης και 10 γραμμαρίων φυτικών ινών σε κάθε γεύμα θα βοηθήσει να χορτάσεις μέχρι το επόμενο γεύμα.

Όπως και να ΄χει, αν υποφέρεις από τακτική απώλεια όρεξης, τότε πρέπει επειγόντως αν επισκεφτείς έναν γιατρό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved