pexels Γιατί πρέπει να κάθεσαι στο πάτωμα για 30 λεπτά την ημέρα;

Το να κάθεσαι είναι υπερδύναμη. Αν ξέρεις πώς να το κάνεις σωστά.

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας το έχουν κάνει ξεκάθαρο: Βιώνουμε μια καθιστική κρίση. Τα νούμερα είναι ζοφερά: Το 80% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μπορεί να χαρακτηριστεί ως «καθιστική εργασία» και ο μέσος Αμερικανός κάθεται 8 ώρες την ημέρα. Γιατί λοιπόν να σ’ ενθαρρύνει κάποιος να κάτσεις ακόμη περισσότερο; Διότι όλες οι καθιστικές στάσεις δεν είναι το ίδιο. Το να ξαπλώνεις σ’ έναν καναπέ ή να σκύβεις πάνω από μια οθόνη δεν είναι το ίδιο με το να κάθεσαι στη μέση του δαπέδου, κάτι που απαιτεί να «δεσμεύσεις» τους μυς του κορμού σου και να κρατήσεις ίσια την πλάτη.

Τα πλεονεκτήμα του να κάθεσαι στο πάτωμα

 

 

Στο βιβλίο τους «Built to Move», οι guru της κινητικότητας Juliet Starrett και Kelly Starrett εξυμνούν τις αρετές τού να κάθεσαι στο πάτωμα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Όταν εξασκείσαι καθημερινά, τότε μπορούν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του ισχίου και της πλάτης, να τεντώσουν τον ιστό στις γάμπες και να αυξήσουν την «κινητική ικανότητα» του ατόμου, έναν όρο που περιγράφει τον βαθμό κίνησης που είναι διαθέσιμος σ’ ένα άτομο σε μια δεδομένη στιγμή. Η κινητική ικανότητα του μέσου ανθρώπου είναι σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, κάτι που είναι λίγο πολύ ο λόγος που πονάει η πλάτη της πλειοψηφίας.

Αρκούν 10 λεπτά για να βάλεις «φωτιά» στο σώμα σου

Το fidgeting είναι φίλος σου

Τι είναι το fidgeting; Στην πραγματικότητα όταν δεν μπορείς να μείνεις ακίνητος. Σύμφωνα με τις Starrets, οι άνθρωποι θέλουν να κάθονται στο πάτωμα ή στο έδαφος (ενώ παρακολουθούν τηλεόραση ή μιλούν στο τηλέφωνο), επειδή η δράση αναπόφευκτα οδηγεί σε αναταραχή. «Θέλουμε να αλλάζετε θέσεις ενώ βρίσκεστε στο πάτωμα γιατί σας δίνει την ευκαιρία να περιστρέψετε τους γοφούς σας σε διαφορετικές ακραίες περιοχές, να αφαιρέσετε την πίεση από τους ιστούς σας και να αποφύγετε τη δυσκαμψία και τον πόνο. Ο εγκέφαλός σου θα σου στείλει μήνυμα να κινείσαι όσο είσαι στο πάτωμα και αυτό ακριβώς πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνεις».

 

 

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά μια τόσο απλή πρακτική όπως η περιστροφή από τη μια πλευρά στην άλλη στο πάτωμα, σε μια ασυνείδητη προσπάθεια να νιώσουμε άνετα, θα επηρεάσει την ικανότητα κίνησης, την κυκλοφορία του αίματος, ακόμη και τη μυϊκή μας δύναμη.

Τα 30 λεπτά στο πάτωμα μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά αυτός ο χρόνος είναι περισσότερο διαχειρίσιμος αν το χωρίσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και αν το να κάθεσαι στο χαλί του σαλονιού σαν νηπιαγωγός δεν είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένο, δοκιμάστε κάτι διαφορετικό: Πηγαίνετε στην παραλία ή στο πάρκο. Το να κάθεσαι δεν χρειάζεται να είναι μάστιγα. Μπορεί να είναι μια υπερδύναμη, αρκεί να γίνει σωστά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved