associated press Πώς το Muay Thai θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο και πιο υγιή;

Η «τέχνη των 8 άκρων» υπόσχεται μία καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή.

Το 2006, ο John Wolcott ήταν ένας 20χρονος που έπασχε από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο γιατρός τον συμβούλευσε να δυναμώσεις τους μυς του κορμού του αλλά τα συμβατικά γυμναστήρια με τα βάρη δεν ήταν αυτά που του έδωσαν την κατάλληλη ώθηση. «Έκανα κάποια έρευνα και κατά κάποιο τρόπο βρήκα το άθλημα του Muay Thai», αναφέρει. «Όλοι οι μαχητές έμοιαζαν κομματιασμένοι, λες και οι κοιλιακοί τους ήταν λαξευμένοι από πέτρα. Αν το Muay Thai δεν μπορούσε να με βοηθήσει να ενισχύσω τον κορμό μου, πίστευα ότι τίποτα δεν θα το έκανε».

Η απόφαση άλλαξε την πορεία της ζωής του. Ο Wolcott εκπαιδεύτηκε σε μερικά γυμναστήρια Muay Thai στο Νιου Τζέρσεϊ για μερικά χρόνια, και στη συνέχεια σταμάτησε για λίγο αφού αγόρασε ένα σπίτι. Επέστρεψε στην προπόνηση αφού είδε μια φωτογραφία του κολλητού του στην άλλη άκρη του κόσμου, να προπονείται με τον θρυλικό Yodtong Senanan στο γυμναστήριο Sityodtong της Ταϊλάνδης. «Μετάνιωσα αμέσως που σταμάτησα το Muay Thai», θυμάται ο Wolcott. Έκλεισε πτήση για την Ταϊλάνδη για να προπονηθεί στο Kaewsamrit Gym, στην Μπανγκόκ. «Δεν υπάρχει κανένα άλλο μαχητικό άθλημα που να γνωρίζω όπου μπορείτε να εμφανιστείτε σε ένα γυμναστήριο και να πληρώσετε για να προπονηθείτε με τους καλύτερους μαχητές στον κόσμο. Στο Muay Thai, έχετε ακόμα πρόσβαση στους θρυλικούς προπονητές και μαχητές».

 

 

Σήμερα, ο Wolcott μένει μόνιμα στην Ταϊλάνδη. Έχει μια οικογένεια εκεί, έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ για το Muay Thai και έχει χτίσει μια καριέρα ως Βρετανός σχολιαστής για αγώνες Muay Thai. «Το άθλημα είναι όμορφο και βάναυσο ταυτόχρονα». Η ιστορία του Wolcott είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς το Muay Thai μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου. Μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία, την ευτυχία, την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση της συντροφικότητας. Το Muay Thai υπάρχει σε ένα μοναδικό πλέγμα συναρπαστικής βραχυπρόθεσμης προπόνησης και πειθαρχημένης φυσικής κατάστασης για μακροζωία…με κάθε είδους οφέλη για την ψυχική υγεία. Υπάρχει λόγος που το αποκαλούν «η τέχνη των οκτώ άκρων». Η πρακτική, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, προέρχεται σχεδόν από κάθε όπλο που έχει στη διάθεσή του το σώμα: γροθιές, αγκώνες, γόνατα και κνήμες. Απαιτεί δύναμη, ευελιξία, αντοχή, πειθαρχία, εστίαση, μνήμη και διαίσθηση. Δεν είναι απλώς μια προπόνηση για όλο το σώμα. Είναι ένας ολόκληρος εγκέφαλος. Ψυχή και σώμα σε απόλυτη αρμονία.

Διάσημοι άντρες που μπορούν να σε σπάσουν στο ξύλο χωρίς τη βοήθεια κασκαντέρ

Η Erin Clayton, μέλος της Team USA στο Muay Thai, αναφέρει ότι το άθλημα την έχει φέρει στην καλύτερη κατάσταση της ζωής της - σωματικά και πνευματικά. «Είμαι πολύ πιο δυνατή και γρήγορη στα 30 μου από ό,τι στα 16 μου. Το Muay Thai με δίδαξε πόσο σημαντική είναι η πίστη στον εαυτό μου. Μπόρεσα να το εφαρμόσω σε άλλα μέρη της ζωής μου, όπως το να αφήνω μια άνετη δουλειά πλήρους απασχόλησης χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Ταυτόχρονα αυτό το άθλημα έχει τις ρίζες του στο σεβασμό. Προσπαθείτε να πληγώσετε το άτομο που μοιράζεστε το ρινγκ, αλλά ταυτόχρονα το σέβεστε».

 

 

Εμπιστοσύνη και συντροφικότητα

Τελικά, οι ειδικοί του Muay Thai συμφωνούν, ότι το άθλημα δεν θα σας κάνει απλώς να αποκτήσετε φόρμα ή θα ακονίσει την αίσθηση της αυτοάμυνα. Έχει επίσης την ικανότητα να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, μόνο αν το αφήσετε.

«Τα οφέλη του Muay Thai είναι πέρα ​​από τα φυσικά», λέει ο Sison. «Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ένας μαθητής μπήκε στην τάξη μου στο Muay Thai με ελάχιστη έως καθόλου προηγούμενη εμπειρία στις πολεμικές τέχνες. Επίσης είχε χαμηλή αυτοπεποίθηση στην προσωπική του ζωή και στη δουλειά. Όταν μπήκε για πρώτη φορά, ήταν ήσυχος και ντροπαλός, αλλά μετά από μήνες, βγήκε από το καβούκι του και κατάλαβα πόσο αστείος είναι».

Σε μια εποχή που οι ενήλικες είναι πιο μοναχικοί και καθιστικοί από ποτέ - τόσοι πολλοί από εμάς ψαχουλεύουμε για κάποιο σκοπό, ψάχνουμε για κάτι στο οποίο να ανήκουν - μια πολεμική τέχνη όπως το Muay Thai δίνει μια συναρπαστική εικόνα αυτοπεποίθησης και συντροφικότητας. Και όσο βίαιο κι αν σου μοιάζει, θα φέρει τρομακτικά αποτελέσματα στη ζωή σου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved