associated press Το να εξασκείσαι ως έφηβος θα σε σώσει από μία σημαντική πάθηση

Μια νέα μελέτη συνδέει την εξάσκηση με μειωμένο κίνδυνο σαρκοπενίας.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, η τακτική άσκηση κατά την εφηβεία μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο σαρκοπενίας καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό δε συμβαίνει επειδή οι προπονήσεις που εκτελούμε όταν είμαστε 16 χρονών μεταφέρουν τις ευεργετικές ιδιότητες μέχρι τα χρόνια του λυκόφωτος. Αντίθετα συμβαίνει γιατί το να καλλιεργούμε μια συνήθεια τακτικής άσκησης σε μια δεκαετία, τα αποτελέσματα είναι θετικά την επόμενη δεκαετία και ύστερα.

Η Ιαπωνία επαινείται δικαίως για το εξαιρετικό προσδόκιμο ζωής της. Αλλά η γήρανση του πληθυσμού της θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί κρίση δημόσιας υγείας. Εκατομμύρια ηλικιωμένοι χρειάζονται τώρα μακροχρόνια φροντίδα. Στο επίκεντρο αυτής της κατάστασης βρίσκεται η σαρκοπενία, μια απώλεια μάζας και λειτουργικότητας των σκελετικών μυών που σχετίζεται με την ηλικία, η οποία είναι συνήθως πιο σοβαρή σε άτομα που δεν έχουν συχνή σωματική δραστηριότητα.

 

 

Για να κατανοήσουν καλύτερα τα προληπτικά μέτρα κατά της σαρκοπενίας, ερευνητές από την Ιαπωνία αποφάσισαν να διερευνήσουν εάν οι συνήθειες άσκησης κατά την εφηβεία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στον μετριασμό της εμφάνισής της σε μεγαλύτερη ηλικία. Και τα αποτελέσματα έδειξαν ακριβώς αυτό που πίστευαν.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Juntendo, Yoshifumi Tamura, αξιολόγησε τις συνήθειες άσκησης περισσότερων από 1.600 ενηλίκων Ιαπώνων στην 3η ηλικία.

Μήπως να υιοθετήσεις το 3λεπτο πρωινό πρόγραμμα γυμναστικής των Ιαπώνων;

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τις συνήθειες άσκησης τους κατά την εφηβεία και τη μεγαλύτερη ηλικία: «καμία άσκηση σε καμία από τις δύο περιόδους», «άσκηση μόνο στην εφηβεία», «άσκηση μόνο σε μεγαλύτερη ηλικία» και «άσκηση και στις δύο περιόδους». Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τον επιπολασμό της σαρκοπενίας σε κάθε ομάδα, όπου η χαμηλή μυϊκή απόδοση ορίστηκε ως χαμηλή μυϊκή δύναμη ή χαμηλή ταχύτητα βάδισης.

 

 

Οι συμμετέχοντες που ασκούνταν τόσο στην εφηβεία όσο και στη μεγαλύτερη ηλικία εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο σαρκοπενίας και καλύτερη μυϊκή μάζα και μυϊκή απόδοση.

Η άσκηση των εφήβων είναι κρίσιμη

Ακόμη και στην Ιαπωνία, που λατρεύουν την υγιεινή ζωή, τα ποσοστά άσκησης τείνουν να μειώνονται με την ηλικία. Αλλά η υιοθέτηση της συνήθειας άσκησης στην εφηβεία αυξάνει την πιθανότητα να συνεχίσει κάποιος να κινείται στα χρόνια της μέσης ηλικίας και της 3ης ηλικίας. Την ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η άσκηση των εφήβων μειώνεται εδώ και χρόνια. Το 75% των μαθητών γυμνασίου δεν πληρούν τις οδηγίες καθημερινής φυσικής δραστηριότητας.

Το να πείσεις έναν έφηβο να γυμνάζεται για να δει αποτελέσματα στην ηλικία των 70 ετών είναι σχεδόν αδύνατον. Ωστόσο έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά μιμούνται καταστάσεις. Αν μεγαλώνουν σ’ ένα περιβάλλον με γονείς να διαβάζουν βιβλία, θα το κάνουν και τα ίδια. Αν μεγαλώνουν σ’ ένα περιβάλλον με γονείς να γυμνάζονται, τότε θα γυμναστούν. Ως γονείς οφείλουμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Όσο ατίθασα κι αν είναι, στο τέλος θα ταυτιστούν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved