associated press Μήπως να υιοθετήσεις το 3λεπτο πρωινό πρόγραμμα γυμναστικής των Ιαπώνων;

Τι είναι το «Radio taisō» που τους κρατάει σε φόρμα εδώ και δεκαετίες;

Οι Ιάπωνες δεν είναι ένας λαός που πηγαίνει στο γυμναστήριο. Μπορεί αυτό να αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από οποιαδήποτε άλλη χώρα τον κόσμο με 84,62 χρόνια, αλλά λιγότεροι από 3.000.000 άνθρωποι στο έθνος των 126.000.000 κατέχουν κάρτα μέλους γυμναστηρίου.

Πώς, λοιπόν, καταφέρνουν να παραμένουν σε φόρμα και να μεγαλώνουν τόσο καλά; Σίγουρα βοηθούν οι διατροφικές τους συνήθειες. Η διατροφή τους δίνει έμφαση στα ψάρια, στις φυτικές τροφές και στην ελάχιστη πρόσληψη ζάχαρης. Η παραδοσιακή κουζίνα, γνωστή ως washoku, δίνει προτεραιότητα στις τοπικές πρώτες ύλες, ενώ η έννοια του hara hachi bun (τρώω μέχρι να χορτάσω στο 80%) ελέγχει τις μερίδες.

Επίσης οι Ιάπωνες λατρεύουν το περπάτημα, με μέσο όρο 6.500 βήματα την ημέρα. Περπατούν παντού. Στη δουλειά, στο μπακάλικο, στο να πάνε για φαγητό. Αν χρειαστεί να πάνε κάπου μακριά, έχουν πρόσβαση σ’ ένα αξιόπιστο (και αστραπιαίο) σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας. Η ιδιοκτησία αυτοκινήτου ανέρχεται μόλις στο 69% σε εθνικό επίπεδο. Σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες που ξεπερνά το 90%.

Η τρομοκρατία του σούσι απειλεί την παραδοσιακή ψαροφαγία στην Ιαπωνία

 

Σε μια εντυπωσιακή έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς Ιάπωνες ισχυρίστηκαν ότι «ελάχιστα ασκούνται». Ωστόσο η άσκηση είναι αυτόματη, δηλαδή ενσωματώνεται στην εθνική συνείδηση, όπως το περπάτημα ή ένα πρόγραμμα τρίων λεπτών που ακολουθούν κάθε μέρα. Ο λόγος για το radio taisō ή ραδιοφωνική καλαισθησία.

Τι είναι το radio taisō

Πάνω από 25 εκατομμύρια Ιάπωνες εξακολουθούν να εξακολουθούν να εξασκούνται στο radio taisō, που στην πραγματικότητα αποτελεί μία σειρά από κυκλικές ασκήσεις προθέρμανσης.

 

 

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το ραδιόφωνο taisō μεταδίδεται μέσω ραδιοφώνου, με συνοδεία κλασικής μουσικής (πάντα το ίδιο τραγούδι) και μια ακολουθία απλών οδηγιών και αντίστροφων μετρήσεων — παρόμοια με αυτά που θα βρείτε σε μια τάξη γυμναστηρίου δημοτικού.

Σου φαίνεται ασήμαντο και πως δεν κάνει δουλειά; Τότε οφείλεις να μάθεις ότι προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τρόπο που αναπνέουμε και στην ευλυγίσια του σώματος. Σε μια τελική, αν το πιο υγιές έθνος στον κόσμο το θεωρεί σκόπιμο, τότε κάτι περισσότερο γνωρίζουν από εμάς.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved