Οι αριθμοί 4-7-8 είναι η λύση για την αϋπνία σου

Μία έξυπνη μέθοδος σε κάνει να κοιμάσαι σαν πουλάκι.

Το να μην μπορείς να απολαύσεις 8 ώρες ποιοτικού ύπνου είναι ένα πρόβλημα κυρίως της εποχής μας. Μπορεί να αποδειχτεί μεγάλος μπελάς για το σώμα αλλά και την ψυχολογία σου αν δεν καταφέρεις να το αντιμετωπίσεις έγκαιρα. Το να αποκοιμηθείς ή να ξεπεράσεις το άγχος μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο όσο να μετρήσεις «1-2-3» αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αριθμοί «4-7-8» κάνουν τη διαφορά. Η μέθοδος αυτή υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα που ίσως τελικά γίνουν η λύση για την έλλειψη ύπνου σου. Πώς όμως μπορεί κανείς να το κάνει; Είναι πολύ απλή μέθοδος.

Πρόκειται για μία άσκηση χαλάρωσης που περιλαμβάνει την εισπνοή για τέσσερις μετρήσεις, το κράτημα της αναπνοής για επτά μετρήσεις και την εκπνοή για οκτώ μετρήσεις, δήλωσε ο Δρ. Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Ακούγεται περίπλοκο; Κι όμως είναι τρομερά αποτελεσματικό. Εμείς το δοκιμάσαμε και το προτείνουμε. Το καλό με την τεχνική αυτή είναι πως απαιτεί από εσένα να σκεφτείς λίγο. Η τεχνική είναι γνωστή και ως «χαλαρωτική αναπνοή» και έχει τις ρίζες της στην πραναγιάμα, μία πρακτική της γιόγκα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Αν έχεις κάνει λίγο γιόγκα τότε θα γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα με την αναπνοή.

Πρέπει επιτέλους να μάθεις απ' έξω κι ανακατωτά το savoir vivre του καλού ύπνου

Ασκήσεις όπως η τεχνική 4-7-8 σού δίνουν την ευκαιρία να εξασκήσεις την κατάσταση ηρεμίας. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε πριν πάμε για ύπνο». «Δεν σε κοιμίζει, αλλά μειώνει το άγχος και αυξάνει την πιθανότητα να σε πιάσει ο ύπνος» είπε ο Joshua Tal, κλινικός ψυχολόγος.

 

 
 

Πώς λειτουργεί το 4-7-8;

Η μέθοδος δεν απαιτεί εξοπλισμό ή κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και κατά την αρχική εκμάθηση πρέπει να κάθεστε με ίσια την πλάτη. Η εξάσκηση σε ένα ήρεμο, γαλήνιο περιβάλλον μπορεί να είναι επωφελής, σημείωσε η Robbins. Μόλις μάθετε την τεχνική, τότε μπορεί την εξασκείται και στο κρεβάτι. Κατά τη διάρκεια όλης της πρακτικής, η γλώσσα πρέπει να τοποθετείται πίσω από τα πάνω μπροστινά δόντια και οι εκπνοές να γίνονται από το στόμα, γύρω από το γλώσσα. Τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

Πλήρης εκπνοή από το στόμα, συνοδεία ενός ήχου χαλάρωσης

Κλείσιμο στόματος και σιγανή εισπνοή από τη μύτη, ενώ μετράτε έως το 4

Κράτημα της αναπνοής μέχρι να μετρήσετε έως το 7

Εκπνοή από το στόμα με τη συνοδεία του ανάλογου ήχου που πρέπει να κρατήσει μέχρι να μετρήσετε έως το 8

Επανάληψη της διαδικασίας άλλες τρεις φορές



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved