Πόσο πρέπει να περιμένεις για να προπονηθείς αφού έχεις φάει

Ο χρόνος αλλά η επιλογή των γευμάτων είναι σημαντικά.

Ξέρεις ήδη πως το φαγητό έχει ένα και μοναδικό σκοπό πριν την προπόνηση: να σου δώσει ενέργεια έτσι ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Όμως αναλόγως με το πόσο θέλεις να φας και πότε θέλεις να γυμναστείς, μπορείς να μπλοκάρεις την προπόνηση με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσεις πρόβλημα στον οργανισμό σου. Οπότε η ερώτηση που κάνεις και εσύ στον εαυτό σου είναι απλή. Πόσο πρέπει να περιμένεις για ένα γεύμα; Υπάρχει κάποια χρυσή τομή;

Το τις επιλέξεις να φας πριν από την προπόνηση είναι τεράστιος παράγοντας. Προτίμησε απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα για να σου δώσουν ενέργεια χωρίς παράλληλα να σε βαρυστομαχιάσουν όπως φρούτα, λευκά ψωμιά και δημητριακά, κουλούρια και μέλι. Κράτα τους βαρύτερους υδατάνθρακες για μετά την προπόνησή σου.

 

 

Μετά από σνακ ή μικρό γεύμα

Μπορείς να προπονηθείς αμέσως μετά. Υπάρχουν περιπτώσεις που αναλόγως τον οργανισμό, το σώμα σου μπορεί να νιώσει άβολα. Εκεί πρέπει να σταματήσεις. Το πιο σίγουρο ωστόσο είναι πως δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα. Προτίμησε ωστόσο ένα μικρό γεύμα σε υδατάνθρακες, φρούτα ή μπάρα πρωτεΐνης.


Μετά από κανονικό ή μεγάλο γεύμα

Το πιο σωστό και ασφαλές είναι να περιμένεις δύο με τρεις ώρες και ειδικά αν το γεύμα περιλαμβάνει υδατάνθρακες. Ειδικά αν πρόκειται να σηκώσεις βάρη, φρόντισε να συμπεριλαμβάνει και πρωτεΐνη.


Πρόσεχε ιδιαίτερα αν πρόκειται να κάνεις προπόνηση υψηλής έντασης

Οι ασκήσεις υψηλής έντασης απαιτούν να περιμένεις περισσότερο, έτσι ώστε το φαγητό να έχει την ευκαιρία να αρχίσει να κινείται έξω από το στομάχι, προς το λεπτό έντερο πριν ξεκινήσει η δραστηριότητα. Μία ώρα αναμονή για μικρό γεύμα και δύο με τρεις ώρες για μεγάλο γεύμα, είναι ένας καλός χρονοδείκτης για να ξέρεις πόσο πρέπει να περιμένεις.

 Aκολουθεί μία λίστα με όλα εκείνα που θα σε βοηθήσουν στην ενέργεια.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved