Έρευνα: Βρήκαμε τον ένοχο για τον πόνο στο στομάχι σου

Φουσκώματα, καούρες και λοιπά δεινά, πλέον ξέρουμε ποιος τα προκαλεί.

Η κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να διασπάσει ορισμένα τρόφιμα. Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη εμφανίζουν συμπτώματα όταν καταναλώνουν ψωμί, ζυμαρικά, πίτσα, και δημητριακά.

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «γλουτένη».

Η γλουτένη καταστρέφει το έντερο των ασθενών με κοιλιοκάκη, με συνέπεια ο οργανισμός να μην μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Αυτή η ουσία σε ορισμένους ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή.

 

 

Αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής μπορεί να είναι διάφορες λειτουργικές διαταραχές, από μια απλή ευαισθησία στη γλουτένη -η οποία όμως επηρεάζει έως και το 11% του πληθυσμού- μέχρι την πιο σοβαρή κοιλιοκάκη, αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει περίπου το 1%.

 

 
 

Η νόσος προσβάλλει παιδιά και ενήλικες με γενετική προδιάθεση (γονότυποι HLA-DQ2 και HLA-DQ8), εντούτοις τι ακριβώς οδηγεί σε απώλεια της ανοχής της γλουτένης παραμένει μυστήριο.

Η γλουτένη είναι μια κολλώδης πρωτεΐνη που περιέχεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι και, σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του λεπτού εντέρου.

 

 
 

Η κοιλιοκάκη προσβάλλει περίπου δύο φορές συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες, χρειάζεται κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια για να διαγνωστεί και και σε ποσοστό 15% είναι κληρονομική. Η συνηθέστερη ηλικία διάγνωσης της κοιλιοκάκης είναι μεταξύ 30 και 40 ετών, ωστόσο μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Δες εδώ τι ακριβώς έδειξε η έρευνα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved