Έρευνα: Κινδυνεύει η υγεία σου από τη γραβάτα;

Έρευνα υποστηρίζει πως κάνει κακό στον εγκέφαλό σου, στα μάτια και στους μύες σου.

Η πανδημία έφερε για τα καλά στο προσκήνιο τον τρόπο που αναπνέουμε. Δεν είναι μόνο οι επιπλοκές της COVID-19, αλλά και η όλη συζήτηση γύρω από τις μάσκες και τους τρόπους που προστατευόμαστε. Όμως ένα άλλο αντικείμενο, καθημερινής χρήσης για κάποιους, είναι μάλλον επιβλαβές για την πρόσληψη του ζωτικού για τον οργανισμό μας οξυγόνου, η γραβάτα.

Έκθεση στο γερμανικό Insider, αναφέρει πως η γραβάτα επηρεάζει άμεσα την πίεση των ματιών και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από διάφορες φλεγμονές. Ένας από τους συντάκτες του Insider, ο Qayyah Moynihan συλλέγει πληροφορίες για τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η γραβάτα από το 2003 και τα ευρήματά του είναι μάλλον ανησυχητικά.

 

 

Έρευνα στο New Scientist υποστηρίζει πως η γραβάτα μειώνει τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ημικρανίες, ζαλάδες και αίσθημα ναυτίας. Για τους άντρες που έχουν ήδη προβλήματα υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, οι συνέπειες είναι ακόμα πιο σοβαρές.

Η British Journal of Ophthalmology συμπέρανε πως η σφιχτοδεμένη γραβάτα αυξάνει την πίεση των ματιών, τόσο στους υγιείς άντρες, όσο και σε όσους έχουν ήδη υψηλή πίεση. Επίσης ανακαλύφθηκε πως επιδεινώνει και επιταχύνει τα συμπτώματα του γλαυκώματος.

 

 

Ακόμα και κίνδυνος μυϊκού τραυματισμού υπάρχει από τη γραβάτα, αφού έρευνα του Πανεπιστημίου Yonsei της Κορέας βρήκε ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον άνω τραπεζοειδή με συνεπακόλουθα προβλήματα στον αυχένα.

Η πανδημία έφερε μία ακόμα απειλή της γραβάτας για το αναπνευστικό μας. Ως ένα ακόμα κομμάτι υφάσματος πολύ κοντά στο στόμα και τη μύτη που εκτείνεται μέχρι τη μέση μπορεί να γίνει φορέας υψηλής συγκέντρωσης  μικροβίων. Μετά από σχετική έρευνα στο New York Hospital, διαπιστώθηκε μετάδοση βακτηρίων από τις γραβάτες των μισών γιατρών του νοσοκομείου προς τους ασθενείς τους. 

 

 

Για την ώρα η παρατεταμένη τηλεργασία επιτρέπει σε όσους αναγκάζονται να φορούν στην εργασία τους γραβάτα, ένα μικρό διάλειμμα από αυτόν τον βραχνά (διπλής), όμως η επάνοδος στα γραφεία μήπως θα έπρεπε να γίνει με ένα πιο χαλαρό και υγιεινό dress code; 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved